Népi stílust képvisel

A túristvándi vízimalom
A túristvándi vízimalom - © Fotó: Sipeki Péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Ismét olvasóinkra bízzuk a szavazást, október 13-án délig voksolhatnak a megye 7 csodájára.


Az első körben arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék be javaslataikat minden olyan, a megyében fellelhető természeti vagy épített csodáról, amely kiemelkedő nevezetessége a térségnek. A sok javaslat közül egy öttagú zsűri kiválasztotta a húsz legértékesebbnek tartott örökségét a megyének, ezek közül egyik a Túristvándi vízimalom.

A település öröksége

A 18. század végén épült vízimalom a Felső-Tisza-vidék büszkesége, népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában egyedülálló. Átélte az évszázadok viharait, változásait. Európa egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalma. A három, a vízilapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő alulcsapós vízimalom nyugati oldala a partoldalba van építve, többi része cölöpökön.

Az épület teteje fazsindellyel fedett, két tornya van. Déli oldalán helyezkednek el a kerekek és a duzzasztó zsilip. A belső tér megvilágításáról 11 ablak gondoskodik, kívülről 3 erkély díszíti, melyekről elbűvölő panoráma nyílik a kis folyóra és a környékre. A malom szerkezete – hála az alapos felújításoknak – őrlésre alkalmas ma is, melyet húsz fő feletti csoportoknak be is indítanak. Az épületben megtekinthető egy kiállítás is, melyben a vízimalom történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.

KM
hirdetés