Népművészeti színvonalú, díszítéses mézeskalács alkotások Kisvárdán

Népművészeti színvonalú, díszítéses mézeskalács alkotások Kisvárdán
© Fotó: a szerző
Kisvárda – A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

Kisvárda – A MISTRAL Ifjúsági és Szabadidő Egyesület „ÖTYE” Klubja, rendezésében, Advent első vasárnapján –december 3–án, vasárnap– első alkalommal rendezte meg az I. KISVÁRDAI MÉZESKALÁCS KIÁLLÍTÁST. A Mézeskalács Kiállítás ötletgazdája Szabó Ágnes. A szervezők ajánlott témáként, karácsonyfadíszek, ajándéktárgyak, mesefigurák, szabadon választott egyéni fantázia termékeket is vártak a benevezettektől. Valamint Kisvárda nevezetes épületeinek mézeskalácsból való elkészítését. Az elkészült mézeskalácsoknak, a kiállítandó tárgyak csak mézes tésztából készülhettek és kézzel díszítetteknek kellett lenni. A Konferencia Központ nagytermét a több száz kiállított alkotás és az érdeklődők sokasága töltötte meg.

A mazsorettek világító botos bemutatóját követően, az ötletgazda, Szabó Ágnes, mondta el a kiállítás, s az alkotásokban rejlő sok–sok, munkát, amellyel megvalósultak a kiállított alkotások. Minden kiállítónak megköszönte munkáját, s azt, hogy egy új színfolttal gazdagodott Kisvárda kulturális értéke.

Népművészeti színvonalú alkotások

Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere köszöntötte a kiállítókat s a megjelent nagyszámú érdeklődő közönséget. Kiemelte, hogy a mézeskalács készítés elismert szakma, s a most kiállított alkotók munkája is elismerést érdemel. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek, melyek nem tévesztendők össze a cukrász termékekkel. Műveléséhez, melyhez jó kézügyesség szükséges, hiszen a mézeskalácsok népművészeti színvonalú díszítése időigényes munka. Külön megköszönte a szervezőknek a rendezőknek, az alkotóknak, időt és fáradságot nem ismerő munkáját, s azt, hogy a város kulturális életében egy új műfajjal, a mézeskalács készítéssel gazdagodott.

Tizenöt kiállító, több száz alkotása

–A kiállítók között van, –mondta érdeklődésünkre Szilágyi Zoltánné, az egyik kiállítást szervező– a debreceni Radics László Mézeskalácsos Népi Iparművész a Népművészet Mestere és fia Radics Zoltán. Viszont többen vannak már olyanok is, akik hobbiból készítenek mézeskalácsokat. Így Mályer Szilvia Kisvárda, Punku Tiborné Zsuzsa Anarcsról „mézes álmok” fantázia névvel nevezett be. Korbácsné Melinda szintén kisvárdai hobbi mézeskalácsos,

Tarapcsák Fanni és Józsi Rebeka két kisvárdai diáklány. „Mézikék” Mándok Közösségi Ház, Nemes Tiborné Vonó Erika Mándok, a „Bodrogközi Tájmúzeumért” Alapítvány Cigánd, Kisvárda és Térsége Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása, Kisvárdai Kulturális Egyesület. Vincze Ágnes Záhony, Nagy Gyuláné, Nagy Lilla, Mészáros Regina Kisvárda.

Az ÖTYE színeiben Szabó Ágnes alkotásai főleg fenyőfára gömbök láthatók és Paál Zoltánné „Csuporka” remekei. A kiállítás 2017. december 3–tól –23–ig. lesz látható a Kisvárdai Konferencia Központban. (Kisvárda, Szent László út 7–11.) A kiállításnak az adventi gyertyagyújtások idején több kísérő programja is lesz. Az Interaktív Alkotó Műhelyben különböző díszítési technikákat sajátíthatnak el az érdeklődők. Az adventi vasárnapokon 14 és 18 óra között az érdeklődők megismerhetik a mézeskalács készítés és festés tudományát, válogathatnak és vásárolhatnak a kiállított alkotásokból.

A Szent Esti Ünnep meghitté és örömtelibbé varázslása

–A felajánlott alkotások megvásárolhatók, amelyeket a kiállítás végén (december 23–án) hazavihetők. A befolyt adományokból a Kisvárdai Idősek Otthona lakóinak a Szent Esti Ünnepét szeretnénk meghitté és még örömtelibbé varázsolni – monda befejezésül, a kiállítás sikere láttán, örömteli boldog arccal Szilágyi Zoltánné.

 

– Vincze Péter –
hirdetés