Népszavazást tartanak Szlovákiában

Népszavazást tartanak szombaton Szlovákiában reggel hét órától este tízig. A referendumot az egyik jelenlegi kormánypárt kezdeményezte még az idei júniusi választások előtt, parlamenten kívüli politikai erőként.

A liberális Szabadság és Szolidaritás a júniusi választások előtti hónapokban több mint 400 ezer aláírást gyűjtött. Hat kérdésre vár választ. Javasolja, hogy a képviselők mentelmi joga csak parlamenti kijelentéseikre, tevékenységükre korlátozódjon; szabálysértés, kihágás esetén a törvényhozás beleegyezése nélkül felelősségre lehessen vonni őket.

További javaslatával a jelenlegi 150-ről 100-ra csökkentené a parlamenti képviselők számát. A Szabadság és Szolidaritás a közszolgálati televízió és rádió fenntartására a lakosságtól beszedett üzemben tartási díjak eltörlését is kezdeményezi. Az állam által vásárolt szolgálati autók vételárát 40 ezer euróban maximálná. Bevezetné az internetes választás lehetőségét a parlamenti és európai parlamenti választáson. Kéri a sokat vitatott sajtótörvény módosítását is, hogy a közhatalom gyakorlók ne élhessenek automatikusan a válaszadás jogával.


Kudarcra ítélt népszavazás

A Szabadság és Szolidaritást a néhány évvel ezelőtti szlovákiai adóreform atyjának tekintett Richard Sulík ((szulík)) alapította. A párt a többi közt népszavazási kezdeményezésével hívta fel magára a figyelmet. Júniusban több mint 12 százalékkal jutott a törvényhozásba, a négy párti jobbközép koalíció második legerősebb tagja.

Elemzők és a közvélemény-kutatások szerint a népszavazás kudarcra van ítélve. A négy kormánypárt politikusainak is csak egy része támogatja a részvételt, a Robert Fico és Ján Slota fémjelezte ellenzék pedig távolmaradást ajánl híveinek.

A politikusok és a megkérdezett polgárok többsége is úgy véli, csak Sulíkék választási fogásáról van szó. Sőt, bírálják a pártot, hogy alig kampányolt a népszavazás sikere érdekében. Sokan úgy gondolják, parlamenti döntésekkel is elérhetők a követelt változások, a népszavazással járó több mint 7 millió eurós kiadás pedig felesleges pénzkidobás.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség néhány nappal ezelőtt ismertetett felmérése szerint a lakosság legfeljebb egyötöde várható az urnákhoz. Az 1993-ban létrejött önálló Szlovákia eddig hat népszavazás zajlott, de csak egy, az uniós csatlakozásról szóló volt sikeres 2003 májusában.

– Független Hírügynökség - 
hirdetés