Népszerű a műszaki terület

A felsőoktatásba jelentkezők körében továbbra is népszerű a Nyíregyházi Egyetem
A felsőoktatásba jelentkezők körében továbbra is népszerű a Nyíregyházi Egyetem - © Fotó: KM-Archív
Nyíregyháza – A pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus alapképzési szak viszi a prímet.

– A felsőoktatási szakképzésekre jelentkezők száma nőtt, az idén alapképzésre ugyanannyian jelentkeztek, mint tavaly, még úgy is, hogy ezen a területen hirdettünk kevesebb képzést. Az osztatlan és tanári mesterképzésre jelentkezők száma csökkent – avatott be a részletekbe Ferencziné dr. habil. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese, akitől megkérdeztük azt, melyek a legnépszerűbb képzések, s azokra hányan jelentkeztek.

Ugrásszerű emelkedés történt

– A legnépszerűbb szak továbbra is a pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus alapképzési szak, itt az előző évhez képest emelkedés tapasztalható a jelentkezéseknél, 262 fő jelölte meg első helyen a Nyíregyházi Egyetemet. A tanító szak jelentkezési száma 129 fő, pontosan megegyezik a tavalyival. Emelkedés tapasztalható továbbá a gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak számaiban, az idén 156-an jelölték meg első helyen az egyetemünket.

A rektorhelyettestől megtudtuk azt is: továbbra is népszerűek a programtervező informatikus és a sportszervező alapképzési szakok.

Az idén ugrásszerű emelkedés történt a mérnöki területen: mintegy negyven százalékkal nőtt a gépészmérnöki alapképzési szakra és a mezőgazdasági mérnöki szakra jelentkezők száma, de nagyon pozitív változást mutat a közlekedésmérnöki és járműmérnöki, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki létszám is.

– Összességében harminc százalékkal nagyobb a műszaki és mezőgazdasági mérnöki alapszakok iránti érdeklődés – summázta Ferencziné dr. habil. Ács Ildikó.

Eredményes újítások

A szakember beszélt lapunknak arról is, hogy az újítások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így a „kis szakként” megjelölt szlavisztika-ukrán alapképzési szakra 23 elsőhelyes jelentkezés érkezett. A tanárképzés legnépszerűbb területe az újonnan akkreditált közgazdásztanár szak lett, de sokan jelentkeztek az angol, testnevelés, történelem szakokra is.

Nappali vagy levelezős?

– Az idei számadatok alapján az összes jelentkezést nézve közel azonos a nappali és levelező képzésre jelentkezők száma; az elsőhelyes jelentkezéseket tekintve azonban a levelezős képzés népszerűbbnek bizonyult a nappalinál. Az összes elsőhelyes jelentkezésnek mintegy 74 százalékát teszi ki az alapképzéses jelentkezések száma, 21 százalék az osztatlan és mesterképzések és 5 százalék a felsőoktatási szakképzések aránya – zárta lapunk tájékoztatását Ferencziné dr. habil. Ács Ildikó.

TG
hirdetés