Népszerű a Nyíregyházi Főiskola

Népszerű a Nyíregyházi Főiskola
Megérkezett az összes, felvételi lapot tartalmazó postazsák az OFIK-hoz, így elkezdődött a jelentkezési adatok feldolgozása. Az első számadatok a felsőoktatás iránti érdeklődés csökkenését mutatják: idén valamivel több, mint 132 ezren adtak be jelentkezést. Korábbi írások [.pdf – 47KB]

A korábbi években megszokotthoz képest (mintegy 160 ezres jelentkezői szám) alacsonyabb 2006-os érdeklődés feltehetően nem a középiskolás korosztályt jellemzi, hanem a korábban érettségizők, a levelező- vagy távoktatásos képzésekre jelentkezők körében várható. Magyar Bálint oktatási miniszter ezt a jelenséget a demográfiai torlódás mérséklődésével indokolta, hiszen az elmúlt években sokan jelentkeztek – és már a felsőoktatásban tanulnak – azok közül, akik korábban, a felsőoktatási expanzió előtt nem tudtak bejutni a felsőoktatásba.

Nyíregyházán az érdeklődés töretlen, több mint ezerrel jelentkeztek többen, mint tavaly, 11 576 „B” lap érkezett az intézménybe. A Bolognai folyamatnak megfelelő 27 alapszakon és a hagyományos főiskolai szintű képzésre – 3 szakpáron (ének-zene, karvezetés, ének-zene, népzene, rajz-vizuális kommunikáció – hirdetett képzést a főiskola. Nappali tagozatra 7137 jelentkezés érkezett, amely 11 %-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A levelező tagozatos alapképzésben is emelkedett a jelentkezők száma, csökkent viszont az újabb diplomás képzésben meghirdetett alapszakokon. Legtöbb jelentkezést – 4476-ot – a Gazdasági és Társadalomtudományi Karra regisztráltak. A legnépszerűbb szak a gazdálkodási és menedzsment, illetve a kommunikáció és médiatudomány.

Infobox
A jelentkezők száma: 11576
Nappali tagozatra: 7137
Levelező tagozatra: 4439
Gazdasági és Társadalomtudományi Karra: 4476

A korábbi éveknek megfelelő számú jelentkezés érkezett a további három főiskolai karra és a Pedagógusképző Fakultásra. Művészeti szakokon az alkalmassági vizsgák április 13-14-én, a gyakorlati vizsgák július 3-4-5-én lesznek, amelyekre a Felvételi Iroda behívólevelet küld.

Július 26-án derül ki a budapesti vonalhúzó értekezleten, hogy a több, mint háromszoros túljelentkezőből kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől a főiskolán – tudtuk meg Csizmadia Valériától, a főiskola képzési igazgatójától.

– Nagy István Attila –
hirdetés