Névadó Dédestapolcsányban

Felidézték az észak-borsodi településen örök nyugalomra helyezett tudós életútját.

A dédestapolcsányi önkormányzat 16 millió forintot nyert pályázaton az általános iskola felújítására és a tetőtér beépítésére. A képviselő- testület a szeptemberi ülésén úgy döntött, hogy a megszépült oktatási intézmény nevet is kap, mégpedig a kiváló néprajzkutató, helytörténész, Lajos Árpád nevét veszik fel. Az ünnepségre múlt pénteken került sor, Lajos Árpád halálának 30. évfordulóján.

A kopjafánál

Először az általános iskola irodalmi színpada adott műsort, felidézték a községben örök nyugalomra helyezett tudós életútját, elénekelték a gyűjtéséből származó népdalokat, s eljátszották az általa felkutatott népi gyermekjátékokat is. Ezt követően dr. Viga Gyula, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgató helyettese beszélt Lajos Árpád munkásságáról, majd Lukács László, a település polgármestere ünnepélyesen bejelentette: mától Lajos Árpád nevét viseli a dédestapolcsányi általános iskola.

A program a dédestapolcsányi temetőben, Lajos Árpád kopjafájánál folytatódott, ahol Döbör Istvánné, az ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd az önkormánnyzat, az iskola vezetése a diákok és az ózdi kör vezetői is koszorút helyeztek el a sírnál.
hirdetés