Névadója nyomába eredt a Bethlen-iskola diáksága

Mátyás szobránál (is) csoportképet készítettek a kirándulók
Mátyás szobránál (is) csoportképet készítettek a kirándulók
Nyíregyháza – A csillag alakú erőd területén is megfordultak a kirándulók.

Tanulmányi kiránduláson vettek részt május közepén a nyíregyházi Bethlen Gábor iskola hetedikesei a Határtalanul pályázati program keretében. Úti céljukként nem véletlenül választották Erdélyt, az öt napos kirándulásuk alatt megtekintették az iskola névadója, Bethlen Gábor életével kapcsolatos emlékhelyeket, valamint a magyarsághoz fűződő történelmi helyszíneket is.

– Mindeközben megtapasztalhattuk a közös nyelv, a kultúra és a közös történelem összetartó erejét. Az első megállóhelyünk a Királyhágó volt. Kolozsvárott felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, és az uralkodó történelmi szerepéről, jelentőségéről beszélgettünk.

Legendás élmények

Nagy élményt jelentett a legendás Tordai-hasadék, Vajdahunyad várának megtekintése, a gyulafehérvári „csillag-túra” a bevehetetlen erőd területén, miként a nagyszebeni városnézés, a Fogarasi havasok, a Bethlen iskolamúzeum, valamint a Tordai Sóbarlang, a Veres-bástya és az Arany János Emlékmúzeum látványa is – mesélte Gacsályiné Rocskó Erika, a kísérőpedagógusok egyike.

– A Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és AMI 7. osztályos tanulói –
hirdetés