Nevelő célú képeskönyv a Borsody-hagyatékról

A szerző a gyönyörű kötettel
A szerző a gyönyörű kötettel - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A Magyar Honvédség 170 éves történetének egy újabb, ismeretlenbe vesző fehér foltját számolta fel Máday Norbert, amikor megírta nemrég a Borsody, a vívómester című munkáját, amelyet ugyancsak az V. Nyíregyházi Magyar Kard Napja alkalmából mutatott be a közönségnek.

Nem ez az első – s talán nem is az utolsó – nagyszabású munka ez a pótolhatatlan katonavívóról, Borsody Lászlóról, akiről szinte semmit nem tudhatnánk, ha a Nyíregyházán is gyakran megforduló sportember, műgyűjtő és író nem ered az életrajza nyomába.

Új eredményekkel gazdagodott

A többször kibővített, számos kiadást megért Borsody László, a Géniusz című alapmű folytatását tulajdonképpen a fiatalokra hatni akaró nevelő szándék hozta létre. Máday Norbert úgy gondolta, hogy a tömegmédiumokhoz szokott ifjúság ma aligha olvasna el egy hétszáz oldalas kötetet, ezért – visszagondolva gyermekkora kedvenc, gazdagon illusztrált mesekönyvére, a János Vitézre – képeskönyvben idézte meg az eszményképnek sem utolsó hazafi portréját, életútját. Mindehhez Kertai Zalán festőművész, a Borsody-kötetek korábbi illusztrátora szolgáltatta a csodálatos vizuális muníciót.

– Természetesen a legújabb kutatási eredményeimet is felhasználtam benne, hogy bővíthessük az ismereteinket Borsodyról. A mester halála után annyi pénz nem maradt, hogy a sírhelyét megváltsák, derült fény nemrég erre is. Budapest székesfővárosa adományozott neki egy dísz­sírhelyet, a temetés költségeit pedig a Magyar Honvédség állta. S egyebek mellett a Belgiumban tanúsított szerénységéről is – amikor az osztendei Grand Prix gálaestjén nem pénzért, csupán egy ezüst cigarettatárcáért állt ki egy asszóra – csak nemrég szereztem tudomást – mondta el a szerző.

MJ
hirdetés