Helyi közélet

2010.08.10. 16:22

Önkormányzati választás: a parlamenti pártok már jelöltek, a civilek még várnak Nyíregyházán

<p>Mindegyik parlamenti párt bejelentette már, kit kíván indítani a polgármesteri székért Nyíregyházán.</p>

A szabolcsi megyeszékhelynek szocialista polgármestere van most: Csabai Lászlóné az utóbbi négy ciklusban állt a város élén, ám a nyár elején bejelentette, hogy az októberi választásokon már nem indul, mert elérte a nyugdíjkorhatárt.

A Fidesz-KDNP színeiben Kovács Ferenc indul, ő most a Fidesz országgyűlési képviselője. Elsődleges feladatnak a város gazdasági-pénzügyi stabilitásának megteremtését tartja, valamint a munkahelyek megőrzését illetve újak létrehozását.

A Magyar Szocialista Párt Nagy László jelenlegi alpolgármestert jelöli a polgármesteri posztra. A pedagógus végzettségű politikus az infrastruktúra, az intézményhálózat megőrzését és fejlesztését, a munkahelyteremtést tartja elsődleges feladatának, és azt, hogy megmaradjon az a viszonylagos béke és egyetértés, amely szerinte eddig Nyíregyházát jellemezte.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a párt jelenlegi megyei elnökét, Gyüre Csaba országgyűlési képviselőt indítja az októberi választáson. A képviselő bejelentette: megválasztása esetén lemond parlamenti mandátumáról. Véleménye szerint lehet ellenzékből jól vezetni várost, erre példaként hozta Debrecent a korábbi évek kapcsán. Szerinte legfontosabb a munkahelyteremtés valamint a kis- és közepes méretű vállalkozások segítése.

A Lehet Más a Politika Priksz Gábort jelölné polgármesternek. A főként civil szervezetek létrehozásával és környezetvédelemmel foglalkozó, biológus végzettségű Priksz Gábor párbeszédre törekszik a politikusok és a lakosság között. Azt szeretné, hogy a lakosság ne a döntéshozatal után értesüljön fontos beruházásokról, hanem már a döntéshozatal folyamatában részt vehessenek az emberek.

Nem szerzett parlamenti mandátumot a tavaszi választásokon a Civil Mozgalom. Seres Mária, a mozgalom vezetője azonban a választások után bizakodó volt, úgy nyilatkozott: őszre, az önkormányzati választásra minden településen szeretnének jelölteket állítani. A Független Hírügynökség kérdésére, hogy hol tartanak a szervezéssel, Seres Mária kedden úgy reagált: hétvégére eldől, kik a jelöltjeik. Folynak a tárgyalások, van, ahol önálló jelöltet indítanak, másutt közösen jelölnek, de még nem tudni, hány településen. Egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, ő maga indul-e valamilyen posztért, csak annyit mondott: döntését már meghozta, de később hozza nyilvánosságra.

Annyit hozzátett még: szerette volna, ha Nyíregyházán a közép illetve a középtől balra elhelyezkedő szervezetek közös polgármester-jelöltet állítanak, de kezdeményezése nem járt sikerrel. Hogy mely pártokkal tárgyalt konkrétan, arról nem kívánt beszélni.

Forrás: Független Hírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában