Nézőpont: Ahol alkudni is lehet

Nézőpont: Ahol alkudni is lehet
Már az ókorban a mindennapi élet fontos részét jelentették a piacok, s jelentőségük azóta sem változott. M. Magyar László jegyzete

A középkorban például sok a város a fejlődését éppen a piacának köszönhette. Napjainkban is központi kérdésként szerepelnek a települések életében: egyre több város és falu önkormányzata törekszik arra, hogy a megkopott, piacnak nevezett csupasz terület helyett modern, korszerű, igényes vásárteret alakítson ki, segítve ezzel is az őstermelők megélhetését. A vásárlók pedig annak tudatában válogathatnak a hazai portékák között, hogy jó minőségű, megbízható eredetű zöldséghez, gyümölcshöz, tejtermékhez jutnak.

Meg sem fordul vásárláskor a fejünkben, milyen nagy harcok is dúlnak az árusok között a háttérben, hiszen számukra az egyáltalán nem mindegy, hogy kinek merre van az asztala, kit találnak meg hamarabb a piac területére belépő vevők. Bár aki már kimegy a piacra, az minden bizonnyal először bejárja az egész területet, megnézi az összes kínálatot, elbeszélget az őstermelőkkel, s majd csak utána választ. Igaz, aki pedig törzsvásárlóként tér vissza újra meg újra, az már tudja, kihez megy, kit hol talál meg.

Lenyűgöz a folyamatosan nyüzsgő forgatag látványa, gyönyörködöm a magukat kellető áruk sokaságában, örömmel fedezek fel ismerős arcokat, hiszen a közösségi élet egyik igen népszerű színtere a jelenben is a piac. S amiért még sokan olyannyira szeretik: végre egy hely, ahol alkudni is lehet.

M. Magyar LászlóA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés