Nézőpont: Amikor a szél se fúj

Nézőpont: Amikor a szél se fúj
Nézőpont: Amikor a szél se fúj - © Fotó: AFP
Ez a forróság fel is izgat mindenkit. Kinek az idegei nem bírják a piros lámpánál állva, másnak az orvosnál szakad el a cérna, míg előfordul, hogy a szerelmesek is ilyenkor kötnek egymás talpára útilaput. Juhász-Léhi István jegyzete.

​”Ég a napmelegtől a kopár szík sarja, tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta.” – írja Arany János a Toldiban. Ugye milyen szép kép? Ez ma – némi túlzással – így hangzik: “gyááá g..i, de k…a meleg van heee”… Persze nem beszélünk irodalmi magasságokban mi sem, de amit az utcán el-elcsíp az ember mostanában, az néha rémisztő. Lehet, hogy a forróság miatt vagyok túlérzékeny, de Afrikából az időjárás is megérkezett hozzánk és Nyugat-Európába az elmúlt napokban.

Ez a forróság fel is izgat mindenkit. Kinek az idegei nem bírják a piros lámpánál állva, másnak az orvosnál szakad el a cérna, míg előfordul, hogy a szerelmesek is ilyenkor kötnek egymás talpára útilaput. De legalábbis egyikük a másikuknak bizonyosan. Szóval a szél se fúj és kiabálunk csukott szájjal, miközben a hátunkról szakad a víz.

Azonban nincs ok az aggodalomra. Lesz égiháború és eső talán már ma. Ha nem, akkor holnap. Vagy hamarosan. Mert azért afrikai időjárás csak nem lehet a végtelenségig nálunk és a szerencsésebb Európában, mint ahogyan a “gyá…” kezdetű mondatok sem tartanak reményeim szerint örökké.
Nem, nem fogunk “Aranyul” beszélni, ám jó ha még vagyunk néhányan, akik értünk és tudunk “Aranyul” akkor is, ha feszít a fej a hőségben és szakad a víz a homlokról.

A szerelmesekről nem is beszélve…

– Juhász-Léhi István –
hirdetés