Nézőpont: Egy fenékkel egy lovat!

Egy fenékkel nem lehet két lovat megülni. E közmondás valóságtartalmára igyekeztek ciklusról ciklusra rácáfolni a rendszerváltás óta mindazok a politikai szereplők, akik egyszerre voltak országgyűlési képviselők és településvezetők vagy önkormányzati képviselők – Palicz István jegyzete.

Évtizedek teltek el, mire a politikai elit nyilvánosan belátta, amit a dolgozó nép az első pillanattól kezdve tudott: ha egy adott feladatkör egész embert kíván, lehetetlen kettő, nem ritkán három státuszban is megfelelően helytállnia ugyanannak a személynek, akármilyen elhivatott közszolga legyen is.

Sokrétű munkavégzés helyett a végeredmény óhatatlanul is a minőségromlás vagy a simliskedés lett: kihagyott parlamenti ülések, ellógott értekezletek, lemondott találkozók, kapkodó törvényalkotás, elbaltázott pályázatok és/vagy helyettesek, megbízottak garmadája, akik a több helyről fizetést felmarkoló multifunkciós képviselők helyett végezték el a feladatokat – persze nem ingyen. Én a jövőben sem vonnám meg a nemzet szekerét hajtó „nyakkendős lovasoktól” a dupla vagy a tripla gázsit, ha bebizonyították volna már a lehetetlent: hogy többfunkciós, felelősségteljes szerepvállalásuk nem egy magyar Mission Impossible.

És éppen ennek okán remélem, hogy a 2014-től hatályos parlamenti összeférhetetlenségi törvény csak a kezdet: érdemes lenne a városi és megyei önkormányzatok háza táján is megvizsgálni, kinek mennyi ideje, ereje jut egyéb érdekeltségei mellett arra, hogy becsületesen megdolgozzon az adóforintjainkért!

Palicz István
hirdetés