Nagyvilág

2010.08.29. 09:36

Hét amerikai katona esett el egy nap alatt Afganisztánban

<p>Hét amerikai katona vesztette életét több összecsapásban szombaton Afganisztánban - közölték a helyi hatóságok vasárnap, hozzátéve, hogy a harcokban meghalt a szeptemberi választások egyik jelöltje, továbbá 15 felkelő is.</p>

A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erők (ISAF) közleménye szerint három NATO-katona az ország keleti részén vesztette életét, amikor tűzharcba keveredtek a fegyveres lázadókkal. Két másik amerikai akkor halt meg, amikor bombatámadást követtek el Dél-Afganisztánban, míg további két katona szintén a déli tartományokban kitört összecsapásokban esett áldozatul.

Az utóbbi időben egyre több külföldi katona veszti életét Afganisztánban, ahol a 2001-es invázió óta a mostani az egyik legvéresebb időszak. A független megfigyelőként számon tartott icasualties.org adatai szerint az év eleje óta 472 NATO-katona halt meg az országban, ahol tavaly egész évben 521 külföldi katona esett áldozatul. Jelenleg 141 ezer külföldi harcol az országban az iszlamista tálib felkelőkkel.

Szombaton egy helyi politikus is életét vesztette a nyugati Herat tartományban, aki a szeptember 18-i parlamenti választás egyik jelöltje volt. Az afganisztáni hatóságok szerint a tálibok két másik politikus haláláért is felelősek, akiket a július elején kezdődött kampányidőszak alatt öltek meg.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!