Teljesen behálózva

Teljesen behálózva
© Fotó: Sipeki Péter
Ha valaki nem tartja a lépést a digitális szupersztrádán, nem csupán lemarad, de hamarosan teljesen kimaradhat a világ infógazdasági versenyéből. Ennek a veszélyét igyekszik elkerülni Nyíregyháza, egyre több – intelligens városhoz illő – szolgáltatást nyújtva az itt élőknek s az idelátogatóknak. Matyasovszki József írása.

Ilyen az iskolai beléptetőrendszer, a városkártya, s ilyenek a köztereket figyelő kameraszemek, vagy a kültéri digitális padok, infoterminálok, wifi-hotspotok. Mindez dicséretes, ám mivel mindennek van árnyéka is a Nap alatt, az ember óhatatlanul felteszi a kérdést: valóban az embert szolgálja ez az erőltetett digitalizáció?

Eddig a köztéri nyilvános vécéket hiányoltuk a nagyvárosainkból, most viszont ennél is fontosabb, hogy az infoterminálok mellé letehessük a hátsónkat. Kicsit eljátszottam a gondolattal, kikre is jöhet rá leginkább – a turistákat leszámítva – ilyenformán a „szapora”? Az utcagyerekre aligha. Szóba jöhetnek a számítógéptől eltiltott diákok, a laptopjaikat sétáltatók, az asszonyhoz magukat mobilon visszasíró, kitett szűrű férjek, a görnyedt hátukat már soha többé ki nem egyenesítők és a telefonok fölötti uralmat megszerző és kémkedő appokat önként, dalolva etetők. S persze a tinik, de ők is jobbára csak a Snapchat-tel szórakoznak, s valódi közösséget nem alkotva a virtuális haverjaikat hülyítik naphosszat. Azért persze bízom abban, hogy csak rémképeket látok, s az egész több holmi ámítástechnikánál. Egyébként a városkártyát, s az esetlegesen arra kerülő helyi pénzt teljes mellszélességgel támogatom. Az ugyanis valóban a lokális gazdaság érdekeit szolgálja, s mivel kamatmentes, a felhalmozásának sincs semmi értelme.

Matyasovszki József
hirdetés