Nézőpont: Ünnepelni pedig kell!

By Dankó Mihály
Nézőpont: Ünnepelni pedig kell!
„Bonyolult világunkban nehezen tudunk ünnepelni. Pedig az igazán nagy dolgok megéléséhez békére és csendre van szükség.” – olvasható magyarországi egyházak közös húsvéti nyilatkozatában. S valóban, az ünnepre fel kell készülni lelkileg és testileg. Dankó Mihály jegyzete

A hit, a meggyőződés és a megtapasztalás útját ellenben mindenkinek magának kell bejárni, rendet teremtve önmagában, megtisztulni.

Húsvét a hagyományok ápolását, a családok összetartozását is szolgálja, melyhez szorosan hozzátartoznak az ilyenkor szokásos gasztronómiai élvezetek. S bár ma nagyon sokan nem veszik figyelembe a húsvét előtti (húshagyó) bőjtött, mégis ha eljön az ünnep a sonka, sárgatúró, tojás és foszlós kalács, s minden, amit elbír az asztal, jut az eszükbe.

A szokás pedig nagy úr, még ha szűkös is az a pénztárca. Azt már megértünk, nagyon sok családnak a bevásárlást az árak szabják meg. Az árak viszont egyfajta minőséget is jelentenek! Sokáig lehetne boncolgatni, hogy mi vezetett az 60 forintos tojáshoz, vagy a „vízzel és tartósítószerrel töltött sonkához”, a csokit nem látott csokitojáshoz? De a tény az tény marad.

Ünnepelni viszont kell, s ebben a káoszban megtalálni a biztos támpontot a léleknek és a testnek egyaránt! „A húsvét – élet, öröm, ezért akkor éljük át igazán, ha az életet örömmel ízleljük!” – ez pedig a ferencesek üzenete.

Dankó Mihály

Címkék: , ,hirdetés