Nézőpont: Zsenigyanú

Nézőpont: Zsenigyanú
A gyerekintelligencia lemérésének optimális ideje 3-5 éves kor. Amennyiben halogatjuk a vizsgálatot, elvesztegetjük az éveket, s talán nem arra tereljük őket, amire hivatottak. Barak Beáta jegyzete.

A mérés nem elterjedt, noha minden szülőben felmerül a kérdés: az én gyerekem vajon mennyire okos? 
A legifjabb Mensa-tag, a négyéves brit Heidi Hankins óvónői azt vették észre, hogy a kislány ír, olvas, szinte falja a könyveket, s bevallották, hogy már nem találnak számára kihívást jelentő feladatot, ezért IQ-tesztet javasoltak. A „zseniszövetség” 159-es intelligenciahányadosa miatt soraiba fogadta az apróságot, akinek apja egyetemi tanár, anyja pedig művész.
Az intelligencia nem garancia a tehetségre – s ez fordítva még igazabb -, de segít a szunnyadó tehetség felkutatásában. Még okos szülő sem kell hozzá, „csupán” figyelmes, aki észreveszi, ha a gyerek hamarabb, vagy színvonalasabban csinál valamit a kortársaitól. Ha észrevette, a legfontosabb dolga, hogy ne hagyja unatkozni – így a szakember – , minden bagatellnek tűnő kérdésére adjon érdemi választ, és ne felejtsen társasjátékozni vele!
Akinek 90 és 110 között adott átlagos IQ-t a teremtő, vigasztalódjon azzal, hogy mindenkiben rejtőzik valamilyen rendkívüliség.

beata.barak@inform.hu
hirdetés