Nézzük meg, mit (v)eszünk! – Itt a húsvéti sonkahatározó!

Akt.:
Nézzük meg, mit (v)eszünk! – Itt a húsvéti sonkahatározó!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Háztartásonként 2,4 kiló sonka fogy húsvétkor.

A közelgő húsvéti szezonban 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy, egy magyar háztartásban átlagosan 2,4 kilogramm sonka fogy ilyenkor. A GfK adatai szerint a legnagyobb mennyiség a parasztsonkából fogy, amelynek átlagára 1900 forint körül mozog. A bolti forgalomban 900 forintnál kezdődnek a gyorspácolt sonkák, 2500–3000 forint között találni füstölt kötözött lapockát, vagy füstölt tarját. A Magyar Húsiparosok Szövetsége szerint fontos, hogy a vevők a vásárláskor legyenek tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minőségű termék található a piacon, ezért közreadtak egy gyors sonkahatározót.

KM


Sonkahatározó

Parasztsonka: egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva, amit 6 Celsius fokon több hétig érlelnek, majd hideg füsttel füstölik.

Hagyományosan érlelt nyers sonka: bőrös vagy anélküli, combizmok, lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölve.

Gyorspácolt, nyers sonka: általában bőr nélküli, konyhasót és nitritet tartalmazó páclével beinjektált hús, amit több napig fedőpácban érlelnek, majd több napig füstölik.

Gyorspácolt, főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével injektálják, több napig fedőpácban érlelik, majd több órán keresztül füstölik. Végül 72 Celsius fokon főzik és vákuumfóliába csomagolják.


Címkék: , ,







hirdetés