NFM: több mint kétezer kilométer gyorsforgalmi út lesz 2022-re Magyarországon

Tasó László
Tasó László - © Fotó: Sipeki Péter
Nagykálló – A kormány tervei szerint 2022 végére 2092 kilométer gyorsforgalmi út lesz Magyarországon – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára egy útátadáson szerdán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

Tasó László elmondta, ilyen gyorsforgalmi úthossz mellett a hálózatsűrűség ezer négyzetkilométerre vetítve 22,5 kilométer lesz, ami jóval magasabb, mint a mostani 16,63 kilométeres uniós átlag. Ez az adat 2000-ben Magyarországon még csak 5,7 kilométer volt – jegyezte meg.

A kabinet 2022-ig 2463 milliárd forintot akar közútfejlesztésre fordítani, ebből az összegből 1279 milliárd forint hazai forrás lenne – közölte Tasó László.

Az NFM államtitkára a felújított Újfehértó és Nagykálló közötti útszakasz ünnepélyes átadását követően az MTI-nek elmondta, eddig 1476 kilométer gyorsforgalmi út épült meg, a meglévő hálózatot további hatszáz kilométer hosszú gyorsforgalmi szakasszal, illetve az M44-eshez hasonló gyorsutakkal, kétszer kétsávos és kétszer egysávos főutak megépítésével szeretnék bővíteni.

Ezzel Európa átlagát elérjük, sőt, meghaladjuk 2022 végére – fogalmazott Tasó László.
Az államtitkár közlése szerint jövőre 100 milliárd forint jut az egyszámjegyű, valamint az alsóbbrendű utak rekonstrukciójára. Ebben az évben 69 milliárd forintot fordítottak a komplex útfelújítási programra, amelynek munkálatai nagyrészt már lezárultak, a szakemberek országosan még tíz helyszínen dolgoznak.

A beruházások nagyobb része 2016 november végére befejeződik – tette hozzá.

A 4912. számú, 13 kilométeres Újfehértó és Nagykálló közötti útszakasz felújítására uniós és hazai forrásokból több mint 1,1 milliárd forintot fordítottak.

– MTI –
hirdetés