szon-sportoldal

2016.03.08. 11:31

Birkózó Eb - Sastin "rangadót" nyert simán

Riga - Sastin Marianna nagyszerű győzelemmel mutatkozott be a rigai birkózó Európa-bajnokság keddi nyitónapján: a már riói kvótás bolgár Tajbe Juszeint győzte le a nők 63 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében.

Riga - Sastin Marianna nagyszerű győzelemmel mutatkozott be a rigai birkózó Európa-bajnokság keddi nyitónapján: a már riói kvótás bolgár Tajbe Juszeint győzte le a nők 63 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében.

Molnár József a szabadfogásúak 57 kilós súlycsoportjában szintén meggyőzően, villámgyőzelemmel kezdett.

"Régi jó ismerősök vagyunk" - kommentálta Sastin még hétfő este a sorsolást, melynek eredményeként a 2013-as budapesti világbajnokság döntőjében legyőzött bolgár sportolót kapta első ellenfélnek, aki 2012 óta minden vb-n érmet tudott szerezni, és tavaly Las Vegasban harmadik hellyel biztosította helyét az idei olimpián.

Sastinnak az olimpiai kvóta nem jött össze az Egyesült Államokban, ahol 58 kilogrammban birkózott, novemberben pedig elveszítette a válogatót Barka Emesével szemben, így kényszerült arra, hogy egy olimpiai súlycsoporttal magasabb kategóriára váltson.

Az előzmények alapján így Juszeint lehetett esélyesebbnek tartani, a szőnyegen azonban borult a papírforma. Sastin az első percben még óvatos volt, biztonságra törekedett, amiért kétszer is figyelmeztették. A második azt jelentette, 30 másodperce maradt arra, hogy akciót csináljon, s ő ennek meg is felelt: egy gyönyörű kontratámadással riválisa mögé került (2-0).

Az addig kiegyenlítettnek tűnő csata ezt követően teljesen megváltozott, a sokszoros vb- és Eb-érmes magyar birkózó ugyanis szép akciókkal folyamatosan növelte előnyét, zavarodott riválisa pedig nem tudott vele mit kezdeni, így az előzetesen rangadónak minősülő mérkőzés öt és fél perc után 12-2-es technikai tussal ért véget. A Vasas sportolója az elődöntőbe kerülésért a török Hafize Sahinnal mérkőzik.

"Ahhoz képest, hogy tegnap még annyira fájt a térde, hogy elsírta magát, nem rossz" - értékelt röviden Sastin férje és edzője, Wöller Ákos.

Kevéssel Sastin után következett Molnár József, aki felment a szőnyegre, majd kevesebb mint egy perccel később lejött onnan, méghozzá győztesen. A csepeli birkózó ugyanis 52 másodperc alatt tíz pontot csinált a koszovói Kastriot Sedollin, így mehetett is pihenni.

A nyitónapon még Veréb István lép szőnyegre, aki a fehérorosz Aljakszandr Husztinnal mérkőzik a szabadfogású 86 kilós kategória nyolcaddöntőjében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!