NGM-államtitkár: két éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma

Budapest – Két éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a munkanélküliségi ráta pedig 11 éve nem volt ilyen alacsony – hangsúlyozta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A 2010-es kormányváltás óta 532 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma, és már 4,2 millió fölé emelkedett. A növekedés döntően a versenyszférában történt, itt 317 ezres bővülés volt – fejtette ki az államtitkár.

Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatási ráta 54,6-ról 64,7 százalékra emelkedett, míg a 11 százalék fölötti munkanélküliségi ráta 6,1 százalékra csökkent – mutatott rá.

A gazdaság fejlődése mellett a kormány foglalkoztatáspolitikai intézkedései is segítették a munkaerőpiaci helyzet javulását – mondta Cseresnyés Péter, kiemelve a munkahelyvédelmi akciót, az ifjúsági garancia, az út a munkaerőpiacra, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába programokat.

Az államtitkár kiemelte, az elmúlt egy évben a versenyszférában 62 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a bővülés ebben az időszakban is nagyobb részt a magánszférában történt.

Kitért arra is, hogy az Európai Unió átlagos munkanélküliségi mutatója januárban 8,9 százalék volt. A 6,1 százalékos hazai munkanélküliségi rátával Magyarország olyan fejlett uniós országokat előzött meg, mint Franciaország, Finnország, Belgium és Svédország.

A fiatalok foglalkoztatásáról szólva Cseresnyés Péter elmondta: 2010-ben a 25 év alatti fiatalok foglalkoztatási rátája 16 százalék körüli volt, ez mostanra 26 százalék fölé emelkedett. A korosztály 30 százalékhoz közelítő munkanélküliségi mutatója 14,2 százalékra csökkent.

A kormány intézkedései közül a munkahelyvédelmi akció több mint 800 ezer ember foglalkoztatásához nyújtott segítséget, 368 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezmény marad a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmazó vállalkozásoknál – ismertette az államtitkár.

Az ifjúsági garancia rendszer foglalkoztatási részének megvalósítására 2014-2020 között 200 milliárd forint áll rendelkezésre. A fiatalokat képzettség megszerzésében, elhelyezkedésben, gyakornokká, valamint vállalkozóvá válásban segítik – közölte.

Az út a munkaerőpiacra program a 25 év feletti álláskeresőknek és inaktívaknak, különösen az alacsony iskolai végzettségűeknek nyújt segítséget. A programba már több mint 13 ezer embert sikerült bevonni, csaknem 3000-en képzésbe kapcsolódtak be, tízezer esetben elhelyezkedési támogatáshoz jutottak az arra jogosultak a programból – mondta az államtitkár.

Cseresnyés Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a közelmúltban elindult a közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, amely ösztönzést nyújt ahhoz, hogy a közfoglalkoztatottak minél hamarabb kikerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra.

– MTI –
hirdetés