Nincs fedezet a nővérek béremelésére a leendő szlovák egészségügy miniszter szerint

Pozsony, 2012. április 1., vasárnap (MTI) – Az egészségügyi nővérek béremelése kapcsán előállt helyzet miatt a költségvetés megnyitásáról is egyeztetni akar a pénzügyi tárcával a leendő szlovák egészségügy miniszter.

Ezt vasárnapi sajtóértekezletén közölte Zuzana Zvolenská az egészségügyi tárca várományosa.

Szlovákiában április elsején lépett hatályba az egészségügyi nővérek új minimál bérküszöbét bevezető törvény, amely közel egynegyedével emeli a nővérek béreit. A február elején jóváhagyott béremelést azonban a legtöbb egészségügyi intézmény szerint nincs miből megvalósítani.

Zuzana Zvolenská szerint a béremelés kellemetlen “április elsejei tréfa” volt elődje Ivan Uhliarik részéről. Rámutatott: Ivan Uhliarik valótlanságot állított, amikor azt deklarálta, hogy a béremelés költségei fedezve vannak. A leendő egészségügy miniszter jelezte, hogy beiktatását követően (az új szlovák kormány tagjait április 4-én nevezi ki az államfő) tárgyalást kezdeményez a pénzügyminiszterrel a költségvetés újbóli megnyitásáról és az állami biztosítottak után fizetett biztosítási összeg százalékarányának megemeléséről.

Az egészségügyi nővéreket és a szülőorvosok asszisztenseit érintő új bérküszöb jóváhagyásával a nővérek szakszervezetének hosszan és sokat vitatott bérköveteléseinek tett eleget a szlovák parlament. A rendelkezés ellen a kórházak fenntartói és a járóbeteg-ellátást biztosító rendelők üzemeltetői is tiltakoznak, arra hivatkozva, hogy a megemelkedő bérköltségeket nincs miből kifizetni.

Az állami intézményekben és a magánrendelőkben dolgozó nővéreket egyaránt érintő intézkedés alapján a nővérek, az általuk ledolgozott évek szerint 640 és 928 euró közötti összeget kell hogy kézhez kapjanak. Ez azt jelenti, hogy a nővérek bérei átlagban 23,89 százalékkal emelkednek a tavalyi esztendő első fél évének átlagához képest.

Bár a közvetlenül állami kézbe tartozó kórházaknak is problémát jelent majd a megemelkedő bérek finanszírozása, a legnagyobb bajba a gyengébb anyagi helyzetben lévő, megyei fenntartású kórházak kerültek. Ez utóbbiak esetében a bérköltségek nemegyszer elérik a költségvetésük háromnegyedét, így azt nincs is miből kigazdálkodniuk. A Szlovákiai Magánorvosok Társulása pedig egyenesen azt jelezte, hogy a nővérek béremelése a csődbe viheti a járó beteg ellátást nyújtó magánrendelők egynegyedét.

Több egészségügyi intézmény elbocsátásokat helyezett kilátásba, amennyiben az előállt helyzetet nem sikerül rendezni. Egyes kórházakban pedig olyan munkaszerződéseket próbálnak elfogadtatni az egészségügyi nővérekkel, amelyek részben vagy teljesen adminisztratív vagy asszisztensi munkakörbe sorolnák át őket, így kikerülve a béremelést.

Az egészségügyi nővérek bérköveteléseivel – 2011 júniusában – egy közel negyedmillió aláírást felmutató petíció beadását követően kezdett foglalkozni a szlovák kormány. A petícióban a nővérek magasabb bérek mellett korkedvezményes nyugdíjaztatást is szerettek volna kiharcolni.
hirdetés