“Nincs időm megöregedni”

“Nincs időm megöregedni”
A szerkesztőségbe lépve azzal kezdi, hogy mennyire örül anyalapunk, a Vorarlberger Nachrichten világsikerének. Tőle tudjuk meg, hogy az 50-es évek óta ír a tartományi lapba, az 1000. cikkét annak idején meg is ünnepelték, és ma már a 2000 felé közelít… Habsburg Ottó járt szerkesztőségünkben hétfőn.

94 évesen még mindig frissen mozog, azt mondja, annyi dolga van, hogy nincs ideje megöregedni.

  • KM: Az országot járva milyen benyomásai vannak a keleti régióról?

Habsburg Ottó:Azt már korábban is tapasztaltam, hogy minél keletebbre megyünk az országban, annál nagyobbak a problémák. A Dunántúl kétségkívül előbbre jár ennél a régiónál, de bíztató jeleket látok a fejlődésre.

  • KM: Ebben a megyében nagyrészt az oroszokkal való gazdasági kapcsolatok fellendítésében látják a jövőt. Ugyanakkor Ön két héttel ezelőtt Szlovéniában azt mondta, hogy Oroszország veszélyes Európára nézve.

Habsburg Ottó:Én természetesen Putyin elnök politikájára gondoltam, de ez nem kell, hogy gátolja az önök megyéjét abban, hogy éljenek ezekkel a gazdasági lehetőségekkel.

  • KM: Rendhagyó történelem órát tart majd az egyik nyíregyházi gimnáziumban. Miről fog beszélni a fiataloknak?

Habsburg Ottó:A helyünkről Európában és a világban. Szeretném, ha azt éreznék, hogy jó itt élni, és tele lennének várakozással. Nem kenyerem az úgynevezett hungaropesszimizmus. Magyarországon ma biztonság van, és ez még fontosabb, mint a gazdaság, hiszen az előbbi előfeltétele az utóbbinak. A Duna medencéje lassan összenő, mindenütt látom a haladást.


Életút
Habsburg Ottó 1912-ben
született. Édesapja, I. Károly, az utolsó magyar uralkodó. A Monarchia felbomlása
után a portugál Madeira szigetére menekülnek. A II. világháború idején Amerikában
él. A szétdúlt Európába visszatérve újságíróként kezd új életet.
1961-ben lemond trónutódlási igényéről. A Páneurópai Unió elnöke, és 1979-99
között a bajor CSU európai parlamenti képviselője. Ebben a minőségében sokat
tett az unió bővítéséért, Magyarország csatlakozásáért.

  • KM: Ha már itt tartunk: Ön nyilatkozataiban gyakran sürgeti Horvátország, Románia és Bulgária uniós csatlakozását…

Habsburg Ottó:Különösen Horvátország csatlakozását nem kellene elodázni. Nekik minél hamarabb ott volna a helyük az Európai Unióban, ezt leginkább az angolok hátráltatják.

  • KM: Ehhez kapcsolódava: mit szól ahhoz, hogy Ausztria újabb 3+2 évre nem engedné még be a magyar munkavállalókat?

Habsburg Ottó:Mindenki fél, aki gazdag és privilégiumokat élvez. Van egy alkotmányos hiba az unióban, méghozzá az, hogy azok döntenek az új tagok felvételéről, akik már bent vannak. Ehelyett alapelveket kellene felállítani (ott vannak a koppenhágai elvek!) és az egyébként példásan működő európai bíróságnak kellene döntenie a bővítésről.

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés