Nincs közvetlen járványveszély – de nem árt az óvatosság

A határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők és idegenrendészeti területen foglalkoztatottak veszélyeztetettek
A határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők és idegenrendészeti területen foglalkoztatottak veszélyeztetettek - © Illusztráció: MTI-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Harmincegy kanyarógyanús esetből 13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget. Romániával határos megyeként arra kértünk választ a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályától, mennyire vagyunk veszélyeztetettek, s milyen módon védhetjük meg magunkat a kanyarótól.

A járványügyi veszélyeztetettség nem újdonság, tekintettel arra, hogy 2011–2012-ben szintén Romániában, Ukrajnában kanyaró-, 2015-ben Ukrajnában polio­myelitisjárvány volt – tudtuk meg dr. Salzmann Marianna főosztályvezetőtől. A megyei tisztifőorvos elmondta, ennek kapcsán megtörtént a megyénkben huzamosan tartózkodó 18 éven aluliak körében a hazai oltási rend szerint kötelező védőoltásokra vonatkozó oltottsági státusz felmérése és a hiányzó oltások pótlása.

Kötelező védőoltások

– A Védőoltási Hét keretében 2012-ben felhívást intéztünk a háziorvosokhoz, az egészségügyi szolgáltatókhoz és a lakossághoz, hogy a kanyaróval szemben természetes vagy mesterséges védettséggel nem rendelkezők, különösen a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók ingyenesen kaphassanak védőoltást – említette a tisztifőorvos.

Magyarországon 1969–1990 között a kanyaró elleni védőoltási rend az oltóanyag, az oltandók és az oltási séma tekintetében is többször változott.

– Ennek következtében a felnőtt, 27–47 évesek között előfordulnak olyan személyek, csoportok, akik nem rendelkeznek megfelelő (sem természetes, sem oltást követő) védettséggel – utalt a elmúlt évtizedek változásaira Salzmann Marianna, és hozzátette: az 1969 előtt születettek természetes módon védettnek tekinthetőek. Ebből a korcsoportból különösen veszélyeztetettek a kanyarófertőződés szempontjából a NAV azon munkatársai, akik a határátkelőhelyeken teljesítenek szolgálatot, az idegenrendészeti területen foglalkoztatottak, továbbá az egészségügyi dogozók és azok is, akik szoros baráti, családi, üzleti kapcsolatot tartanak fenn a határon túliakkal.

A megyei tisztifőorvos kitért arra is, hogy a szervezett foglalkoztatásban részesülők körében a foglalkozás-egészségügyi ellátó orvos köteles az oltottsági státusz és a veszélyeztetettség megállapítására.

– A hazai biztonságos járványügyi helyzetet akkor tudjuk megóvni és a megbetegedést elkerülni, ha a gyermekeink időben megkapják a kötelező oltási rend szerint az MMR (kanyaró, fültőmirigy-gyulladás, rózsahimlő) megbetegedések ellen védelmet nyújtó vakcinát, ha az egészségügyi szolgáltatók maradéktalanul betartják a fertőző megbetegedésekre, az elmaradt védőoltásokra vonatkozó azonnali jelentési kötelezettségüket, aktívan részt vesznek a felnőtt lakosság tájékoztatásában és hiányzó oltásainak pótlásában – sorolta Salzmann Mariann.

Gyors intézkedések

A jelenlegi helyzetben különös hangsúlyt kell helyezni a gyanús kanyarós esetek észlelésére, a megbetegedések gyors diagnosztizálására, elkülönítésére, az azonnali jelentések megtételére, kontaktok felderítésére, egyéb intézkedések (izoláció, oltás, fertőtlenítés stb.) megtételére.

– Ehhez a gyógyító és megelőző ellátásban is minden tárgyi, humán és szabályozási feltételnek rendelkezésre kell állnia. Elengedhetetlen, hogy minden gyermek időben kapja meg az életkorhoz kötött (15 hónapos korban) folyamatos oltás keretében az MMR-vakcinát. A 98 százalékos átoltottsági szintet mind a folyamatos, mind a kampányoltások (11 éves korban) tekintetében teljesíteni kell – fogalmazott a megyei tisztifőorvos.
Dr. Salzmann Marianna hangsúlyozta: a másfél éven aluli, még oltatlan gyerekek védelme érdekében valamennyi szülő tartsa szem előtt, hogy külföldi utazásai során, amennyiben gyermekével utazik, a gyermek sokkal nagyobb kockázatnak van kitéve fertőző megbetegedések tekintetében, mint idehaza. Ne utazzunk Romániába kanyaró ellen oltatlan, vagy nem kellően immunizált gyermekkel! A hazai oltási rend szerint – indokolt esetben – legkorábban a gyermekek 12 hónapos életkorban részesülhetnek MMR-oltásban.

KM-BM
hirdetés