Nincs megállapodás, folytatják a tüntetést az almatermesztők

Nincs megállapodás, folytatják a tüntetést az almatermesztők
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza, Vásárosnamény – Eredménytelenül zárult a szerdai tárgyalás Vásárosnaményban, az Austria Juice Kft. és az almatermesztők között nem született a gazdák számára elfogadható megállapodás.

– Több mint két és fél órás egyeztetés után, mindössze két forintot emelt az ipari alma korábban meghirdetett 13 forintos felvásárlási árán az Austria Juice Kft. A nettó 15 forintra „nem nyújtottak kezet” a gazdák, mert mint fogalmaztak: „nem adják ajándékba a feldolgozónak az idei termést” – nyilatkozta lapunknak közvetlenül a szerdai tárgyalásokat követően Bakti János, a gazdatüntetés egyik főszervezője.

– Eredménytelenül zárult a megbeszélés, ezért folytatjuk a tüntetést a 41-esen félpályás útlezárással mindaddig, amíg tisztességes árban nem tudunk megegyezni – tette hozzá. Egy hete, hogy a szabolcsi almatermesztők szót emeltek a léalma idei, igen alacsony felvásárlási ára miatt.

Az anarcsi demonstráción is kijelentették: nem adják megalázóan alacsony, önköltségi áron alul az ipari almát, hiszen beigazolódna, hogy lassan valóban nem éri meg almát termeszteni a megyében.

Felmérik a piaci helyzetet

– A kilónkénti 25 forintos nettó árban kiegyeznének a gazdák. A legnehezebb helyzetben most azok vannak, akik a korai fajtákat már pótkocsira rakták, s kivártak a tárgyalásokig. A hét második felében egy delegáció indul Ausztriába és Lengyelországba, hogy személyesen győződjünk meg a kinti felvásárlási árakról, és a kialakult piaci helyzetről, s ahhoz viszonyítva tegyük meg a következő lépéseket – mondta el Bakti János.

– Az egész ágazat hanyatlásához vezet a kialakult helyzet, rettenetesen feszült pillanatok ezek, hiszen a megélhetésünk forog kockán. Én fuvarozással is foglalkozom, ami most a beszállítás szünetelése miatt szintén veszteséges – mondta Papp István balkányi gazda, amikor megtudta, hogy továbbra sem ajánlja meg a minimum 25 forintos kilónkénti árat az osztrák cég.

Romlik a termés minősége
– Amíg megy a huzavona, attól tartunk, hogy a rekkenő hőségben az alma megromlik a fa alatt, a léalma minőségével is gond lesz. A meggyel, a dinnyével elhasaltunk, most az almával is? – tette fel a kérdést a kétségbeesett gazda, aki szerint a legrosszabb az a bizonytalanság, amiben most hagyták őket.

– Ezek az ágazatok egymásra épülnek, ha nincs átvétel, nincs szállítás, nekem emiatt dupla a veszteségem. Reménykedem, hogy a kamara valamit még be tud vetni az érdekünkben.

KM


A gazdák a 41-es főúton félpályás útlezárással is igyekeztek felhívni a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára
Nyíregyháza, Vásárosnamény - Folyamatosan gyülekeztek a megyei almatermesztők az osztrák Austria Juice vásárosnaményi telephelyének bejárata előtt kedd reggel. A gazdák azért tiltakoztak, mert nevetségesnek és megalázónak tartják az ipari alma felvásárlási árát. A gazdálkodók már a múlt héten, az...
Vásárosnamény - Reggel 7 órától folyamatosan gyülekeznek a megyei gazdálkodók az osztrák Austria Juice vásárosnaményi telephelyének bejáratánál. A keddi összejövetel oka nem más, mint az alacsony, mindössze 13 forintos léalma felvásárlási ár. - Beregsurányban van 8 hektár almánk. Mind a három fia...
Anarcs - Nyár végén, ősz elején mindig nagy a tömeg az Austria Juice anarcsi üzeme előtt, így aki hétfőn délelőtt arra autózott, talán csak arra figyelt fel, hogy az út mindkét szélén személyautók állnak hosszú, hosszú sorban. A lassításra kényszerülő közlekedők azonban azt a több száz gazdálkodót i...
hirdetés