Nincs megállás: építkezünk, felújítunk

Nincs megállás: építkezünk, felújítunk
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A jövő év végéig teljes kihasználtsággal pörög az építőipar.


– Csúcson járnak az építkezések. Az építőipari ágazat teljes kihasználtsággal „üzemel” – mondta el Végh József, a Magyar Építész Kamara megyei elnöke. – A tervezők és a kivitelezők kapacitása maximálisan kihasznált – tette hozzá.

Ez a lendület az építőipari áfakedvezmény lejártáig, 2019 decemberéig még biztosan megmarad, de hogy mi lesz azután, most még költői kérdés – fogalmazott a kamara szakembere.

Családi házas övezetek

– Az is látható, hogy 2018-ra mind a társasházi, mind ­pedig a családi házas építkezések vonatkozásában előbbre ­léptünk, lényeges elem, s az építkezések malmára hajtja a vizet, hogy az államilag ­támogatott lakáshitelek is felfelé tolják a magán megrendeléseket, ami nagyban hozzájárul az építőipari volumenhez – mondta el. – Nyíregyházán és jellemzően a megye nagyobb városaiban bevállalják a családok az építkezést.

– Egy 150–200 négyzetméteres ház, átadásra kész ál­lapotban 45–50 millió forintra rúg, a telek ára nélkül, ami meg kell hagyni, főként a megyeszékhely frekventált területein szintén nem olcsó mulatság, ezért az épít­tetőnek addig érdemes nyújtózkodnia, amíg a takarója ér.

Az építőanyagok tíz százalékkal drágultak, ez növeli a költségeket, de ami igazán probléma: téglából, szálas hőszigetelő-anyagokból hiány van, hetekkel előre le kell adni a rendelést – ecsetelte a helyzetet a kamara megyei elnöke.

Kevesebb a bürokrácia

– Térségünkben az országos átlag alatti tervezési díjakkal dolgoznak a tervezőink, de nem panaszkodunk, mert így is le vagyunk terhelve. Végh József hozzátette: a megrendelőket és a kivitelezőket is bosszantja az a szakemberhiány, ami miatt állhat a munka, az ágazatban immár országosan és tartósan jelenlévő probléma hátráltathatja a kivitelezéseket.

A kisebb alapterületű családi házas építkezéseknél a már könnyebb és gyorsabb engedélyezési eljárás lehetővé teszi, hogy az elektronikus regisztrációt követő 15 napon belül elkezdődjön az alapozás.

– A gigantikus luxusházak helyett a család nagyságához és anyagi lehetőségeihez igazodó, gazdaságos fenntartású ingatlanokat húzunk fel.

A stílusok és a trendek ­tekintetében nincs sok új­donság. Nyíregyháza ketté­szakadni látszik: a terrakottás, mediterrán hangulatú la­kóházak mellett a fehér-szürke kortárs építészet virágkorát éli a város új lakónegyedeiben.

KO


Divatos mediterrán

Stílusjegyek, anyagok:

A mediterrán házak az olasz, spanyol, görög hangulatot idézik. Kívül-belül a természetből meríti színeit. Tágas terek, ívelt formák, minőségi anyagok (fa, mészkő, antikolt kőburkolat) jellemzik.
hirdetés