Nincs rá orvosság?

Akt.:
A közlekedésben sokszor elég egy rossz mozdulat, egy kis figyelmetlenség, és kész a baj. Hanem most egy sokkal súlyosabb esetről szeretnék szólni. Györke László írása.

Nehezen tudok szabadulni egy nemrég történt, rettenetes, halálos kimenetelű közlekedési baleset emlékének nyomása alól. Talán azért, mert egy huszonnyolc éves fiatalember volt az áldozat. A körülmények arra utalnak, hogy az emberi felelőtlenségnek nincs határa. Történt ugyanis, hogy két hasonló korú fiatalembernek, miután kellően feltöltötték magukat droggal és alkohollal, autókázni támadt kedvük. Igaz, egyiküknek sem volt jogosítványa, de oda se neki, hisz éjszaka két-három óra körül nemigen találkoznak élő emberrel az utakon. Pláne nem rendőrrel. Gondolhatták. Vagy ki tudja mit gondoltak, lehet, hogy az anyag teljességgel elvette az eszüket. És ez okozta a huszonnyolc esztendős fiatalember vesztét, akit úgy gázoltak el az út mentén a drogosok, hogy ott helyben azonnal szörnyethalt. Lakott területen, padlógázzal…

Azt nem tudni, mi (lesz) a büntetése a két mákvirágnak, de a közfelháborodás óriási. Nem alaptalanul.
A statisztika nem hazudik: országszerte, így megyénkben is igen sok a halálos vagy súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset. És nem nagyon csökkent, sőt! Úgy tűnik, a legkorszerűbb eszközök (mint például a VÉDA) sem képesek pozitív irányba elmozdítani ezt a tendenciát. Igaz, ahogy balgaság ellen nincs orvosság, úgy a korszerű kamerarendszer sem képes felelősségtudatot csepegtetni a gőzös agyakba.

Györke László
hirdetés