Nincs ünnep baleset nélkül

Szülői felügyelet mellett gyújtsunk csillagszórót
Szülői felügyelet mellett gyújtsunk csillagszórót - © Illusztráció: Stockphotos
Nyíregyháza – Kisebb égést 10-15 percig lehet hűteni, de nagyobb kiterjedésűt csak 1-2 percig.


Karácsony környékén a családi együttlétek, a közös étkezések, a pihenés és a játék jut eszünkbe. Senki nem gondol arra, hogy az ünnepeket az orvosoknál, vagy a kórházban tölti a gyerekkel.

Lenyelt tárgyak

– Idegentest a légcsőben. Ez 3 éves kor alatt a leggyakoribb gyerekbaleset, amikor az új játékok, a nagyobb tesók építőjátékainak darabjai mind-mind felkeltik a kis felfedezők kíváncsiságát – mondja Dr. Krivácsy Péter, gyermekorvos, a K&H gyógyvarázs szakértője.

– Félrenyelés esetén a teendők függnek a lenyelt tárgy méretétől. A teljes légúti elzáródást okozó idegen testek életveszélyesek, és mindig azonnali, határozott beavatkozást igényelnek. Ha a gyerek hangosan sír, köhög, és a köhögések között képes belélegezni, akkor további köhögésre kell biztatni, mert jó esély van arra, hogy a tárgy magától elmozdul a helyéről.

Amennyiben a gyermek nem kap levegőt, de eszméleténél van, először mérjünk 5 ütést a hátára, a lapockái közé. Ha ez nem eredményes, a csecsemőnél 5 mellkasi lökés, az 1 évnél idősebb gyereknél 5 hasi lökés következik. Ilyenkor gyerek a háta mögül öleljük át a törzsét. Egyik kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, másik kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt. A mellkasban létrejövő nyomásemelkedés mozdíthatja ki az idegentestet. A súlyos eseteknél mentőt kell hívni!

Forrázás, égés

A kicsik sokkal kíváncsibbak, és kisebb a veszélyérzetük is. Éppen ezért, a nagy sütés-főzés közben gyakran előfordul, hogy a gyerkőc magára borítja a forró lábast, annak tartalmával együtt. De a fenyőfán égő gyertya vagy csillagszóró is felkelti érdeklődésüket.

– Azt mindenki tudja, hogy az égést, forrázást hűteni kell, de nem mindegy, hogyan – figyelmeztet Dr. Krivácsy Péter. – Három alapszabály van. Az első, hogy az égést csak lokálisan szabad kezelni, azaz semmiképp nem az egész gyereket kell hűteni, csakis, az égést és környékét. A maximum bőrfelület, amit hűthetünk, húsz százaléknyi lehet, ellenkező esetben fennáll a kihűlés veszélye. A második szabály, hogy a víz hőfoka 13-15 Celsius legyen, tehát ne jéghideg vízzel, pláne ne jéggel hűtsünk. Harmadik szabály: kisebb égést 10-15 percig lehet hűteni, de nagyobb kiterjedésűt csak 1-2 percig. A bőr sérülésének mélysége szerint megkülönböztetünk első-, másod- és harmadfokú égést. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem csak könnyű, felületi sérülésről van szó, vagy az égés nagyobb bőrfelületet érint, a bőr hűtése közben hívjuk a mentőt.

A karácsony előtti nagytakarításba sokszor annyira belemerülnek a szülők, hogy elől hagyják a nyitott tisztítószeres flakonokat. Ilyenkor pedig elég egyetlen óvatlan pillanat, és a kíváncsi csemete máris magára önti, vagy még rosszabb esetben megkóstolja az üveg tartalmát. A vegyszerek akár súlyos károsodásokat okozhatnak a gyereknek.

A tisztítószerek…

Ha a bőrre kerül az anyag, 15-20 percig tartsuk a szóban forgó bőrterületet tiszta víz alá. Ha a szembe került, akkor tiszta vízzel öblítsük ki a szemet. Amennyiben a vegyszert le is nyeli a gyermek, fontos, hogy semmiképp ne hánytassuk, mert akkor még egyszer végigmarná a nyelőcsövet. E helyett itassunk a gyerekkel tiszta vizet, a lényeg, hogy próbáljunk meg vele lassan, de minél több vizet megitatni. Eközben mérjük fel, hogy mit ivott, és vajon milyen mennyiségben, majd hívjuk fel a mentőszolgálatot vagy az ügyeletes kórházat, és konzultáljunk velük a teendőkről.

KM
hirdetés