Szeged

2013.01.14. 12:42

Szegedi városfejlesztési projektek - 2014-2020 3. rész

<strong>2014-ben új hétéves költségvetési ciklusba lép az Európai Unió. Az új ciklus várható fejlesztési irányairól Szegeden is javában zajlanak már az egyeztetések.

2014-ben új hétéves költségvetési ciklusba lép az Európai Unió. Az új ciklus várható fejlesztési irányairól Szegeden is javában zajlanak már az egyeztetések.Az alábbiakban azokat a nagy jelentőségű programokat ismertetjük, amelyek előkészítése már megkezdődött, gazdasági-társadalmi hasznuk kiemelkedő – és nem utolsó sorban megfelelnek az Unió prioritásainak és célkitűzéseinek.

 

A közvilágítás korszerűsítése

Városunkban legutóbb 10 éve történt nagyobb volumenű közvilágítás-fejlesztés, korszerűsítés. Azóta a technológia oly mértékben fejlődött, hogy ismét időszerű lenne a közvilágítás átfogó korszerűsítése, ami a jelentős költségmegtakarítás mellett látványosan javítaná a közvilágítás minőségét is. A beruházás magas várható költsége, valamint számos kedvező hatása miatt indokoltnak tartjuk az ilyen jellegű korszerűsítések pályázati támogatását.

A korszerű, energiatakarékos megoldásokkal, körültekintően megválasztott fejlesztésekkel „szemmel láthatóan” javítható a közvilágítás minősége: hatékonyabb, egyenletesebb, a nappali fényviszonyokhoz közelebb álló színhőmérsékletű megvilágítást, kevesebb fényszennyezést eredményez a korszerűsítés.

A város közvilágítási rendszerének komplexitása, a különböző korszerűsítési megoldások (LED technológiára áttérés, meglévő lámpák elektronikájának cseréje) szerteágazó előnyei és hátrányai, valamint az ilyen jellegű beruházások magas költsége miatt a jövőbeni fejlesztések irányának kiválasztása alapos és körültekintő előkészítő munkát igényel. Ezért szükséges a teljes közvilágítási rendszerre, valamint az érintett úthálózatokra vonatkozó komplett közvilágítási tanulmányterv elkészítése. Ennek elkészülte után pontosabb képet kaphatunk a rendelkezésre álló világítás korszerűsítési megoldások várható eredményeiről.

A LED-es technológiára való áttéréssel egy időben fontos az eddigi közvilágítási naptár szerinti elszámolás kiváltását a mérésen alapuló elszámolással. A beruházás várható költsége nettó 1,5 – 2,7 milliárd Ft.

 

A távhőszolgáltató rendszer fejlesztése megújuló energiaforrásokkal

A távhőszolgáltatás esetében különösen fontos, hogy a felhasznált energiát minél olcsóbban és környezetbarát módon szerezzük be. Így az Önkormányzat tervei között szerepel a város távhőszolgáltató rendszerének fejlesztése megújuló energiaforrások, elsősorban geotermikus energia, valamint biomassza alapú hőtermelő berendezések felhasználásával.

A tervek között szerepel további termálkutak fúrása a fűtési, valamint a használati melegvíz igények biztosítására, de nem feledkezhetünk meg ezek turisztikai célú hasznosításáról sem. Fűtési célú felhasználás esetén a termálvizes lehetőségeket meghaladó teljesítményeket továbbra is gázkazánok segítségével fedezné a szolgáltató, azonban a gázfelhasználás csökkentése érdekében biomassza tüzelésű kazánok, valamint a kazánok tüzelőanyagának részbeni biztosításához Szeged körzetében energiaültetvények telepítésére kerülne sor. A teljes projekt várható beruházási költsége nettó ~ 4,9 milliárd Ft.

 

Szociális városrehabilitáció

Szegedtől, mint régióközponttól elvárt, hogy lakossága számára élhető lakókörnyezetet

biztosítson, ennek érdekében történt az elmúlt években Tarján városrész rekonstrukciója és ezt segítette elő a panelrekonstrukciós program is. A fejlesztés folytatásaként a tervek között szerepel Odessza városrész, a város legrégebbi, legelhanyagoltabb lakótelepének rekonstrukciója. A sűrűn beépített, zsúfolt városrészben a KSH adatok alapján igen magas a gazdaságilag inaktív népesség aránya. A terület zsúfoltságából adódik a közterületek fokozott igénybevétele. A rehabilitáció keretében mindenekelőtt fel kell újítani a közműveket, a balesetveszélyessé vált járdákat, támfalakat, burkolatokat. Ugyancsak felújításra szorulnak a játszóterek, az elkerített sportpályák. Felújítandók a zöldfelületek is, ennek keretében locsolóhálózat kialakításával is számolni kell. Bővíteni kell a parkolási lehetőségeket. Az utcabútorok nagyrészt cserére szorulnak. A rehabilitációnak tartalmaznia kell az akadálymentes közlekedés biztosítását. Gondolni kell az épületállomány felújítására is. Ez érinti a még fel nem újított, közfunkciót ellátó épületeket és a lakóépületeket is. A lakóépületek közös szerkezeteire és az energetikai rendszerekre vonatkozó rehabilitáció vélhetően az unió által is támogatott lesz (a távfűtés megreformálása, a primer rendszer megújuló, jellemzően termál energiára cserélése másik projekt részeként valósulhatna meg). Kiemelten kell kezelni a lakótelepen jelenleg is működő termelői kispiacot: felújítása, korszerűsítése, komfortosítása az itt élők ellátása szempontjából és a környékről bejáró, itt árusító kistermelők szempontjából is kiemelt fontosságú. A teljes projekt várható beruházási költsége nettó 1,5-2 milliárd Ft.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!