Nizzai terrortámadás – Göndöcs Zsigmond: több lehet a sérült, mint amiről a sajtóban hallani

Budapest – Az Országos Mentőszolgálat közép-magyarországi igazgatója szerint több lehet a nizzai terrortámadás sérültjeinek a száma, mint amennyiről a sajtóban hallani lehet. Úgy véli, hogy számos könnyebb sérültet nem a helyszínen láthattak el, mert ők látva a halottakat és súlyos sérülteket inkább maguk kereshették fel a kórházakat – erről Göndöcs Zsigmond az M1 aktuális csatornának beszélt péntek kora este.

A hasonló tömegbaleseteknél alkalmazandó egészségügyi protokollról általánosságban elmondta: a helyszínen egy úgynevezett kárhelyparancsnok, vagy egy kijelölt osztályozó orvos kezdi meg a sebesültek besorolását. Hozzátette: külön szakmai protokollja van annak, hogy milyen szempontok alapján kell valakiről lemondani, kinek kritikus az állapota. Hangsúlyozta: a helyszíni diagnózis az alapvető funkciókat vizsgálja, nem kell mindenre kiterjedően teljesen pontosnak lennie.

A nizzai terrorcselekmény helyszínéről azt mondta: első feladat biztosan a helyszín felderítése volt, mivel mintegy két kilométeres területről van szó. Ismertette: egy közeli szálloda földszintjét alakították át sebesült-gyűjtőhellyé, osztályozó ponttá, ugyanezt alkalmazták a mentésben résztvevők a brüsszeli terrorcselekményeket követően is.

– MTI –
hirdetés