Nizzai terrortámadás – Spanyolország nem fokozza terrorvédelmi készültségét, de megerősíti a rendőri jelenlétet

Madrid – Spanyolország a nizzai terrortámadás miatt nem fokozza terrorvédelmi készültségét, de megerősíti a rendőri jelenlétet a repülőtereken és a turistaövezetekben, valamint továbbra is fenntartja a francia határ kiemelt ellenőrzését, amit a futball Európa-bajnokság miatt rendelt el még májusban – jelentette be Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőkből álló bizottság ülését követően pénteken Madridban.

Spanyolországban a terrorvédelmi készültség jelenleg a legmagasabb előtti fokozaton van. Egy évvel ezelőtt emelték meg, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák.

A biztonsági szakemberek mind egyetértettek abban, hogy nem indokolt tovább növelni a készültségi szintet, amely egyebek mellett a hadsereg mozgósításával és a légtér korlátozásával járna, mivel az arra az esetre szolgál, ha az országot közvetlen fenyegetés vagy támadás éri – indokolta a döntést a politikus.

A jelenlegi biztonsági fokozat a stratégiailag fontos intézmények – például erőművek -, és a nagy forgalmú közlekedési csomópontok megerősített védelmét jelenti, amelyet most még tovább fokoznak.

A miniszter elmondta: továbbra sem tudnak arról, hogy a 84 ember életét kioltó nizzai támadásnak lennének spanyol áldozatai.

Spanyolországban félárbócra engedték a zászlókat, és délben egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra az összes állami intézménynél: a parlament előtt a képviselők, a miniszterelnök hivatalának lépcsőjén a kormány tagjai, a Zarzuela-palota kertjében a királyi pár, Barcelonában a helyi elöljárók.

A támadást minden politikai párt elítélte, és nyilatkozataikban a terrorizmus egységes elutasítását és a közös küzdelem fontosságát hangsúlyozták.

– MTI –
hirdetés