Nizzai terrortámadás – Szijjártó: a történtek megerősítik a terrorellenes küzdelem szükségességét

Budapest/Ulánbátor – A csütörtök éjjeli nizzai terrortámadás megerősíti annak szükségességét, hogy megsokszorozzuk erőinket a terrorizmus elleni küzdelemben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek.

A tárcavezető – aki Ulánbátorban részt vesz az Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) – a csütörtöki nizzai eseményekkel kapcsolatban kifejtette: a Külgazdasági és Külügyminisztérium a lehető leghatározottabban elítéli a terrorcselekményt, amely egyúttal megerősíti a terrorizmus elleni küzdelem szükségességét.

Magyarország a terrorellenes nemzetközi küzdelemből erején felül kiveszi a részét – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország szolidáris Franciaországgal, és ezt a mai tanácskozáson a francia külügyminiszter delegációjának el is mondta.

Közölte: a konzuli szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és esetleges magyar érintettségről egy könnyű sérülten kívül nincs tudomásuk.

A külügyminiszter arra kérte a külföldre utazó magyar állampolgárokat, hogy regisztráljanak a konzuli szolgálatnál.

Ez a lépés néhány hónapja még feleslegesnek tűnhetett, ma már azonban világosan látszik, hogy óriási segítséget jelent a bajban, ha pontosan tudják, kit és hol kell keresni, így ha valaki esetleg bajba kerül, hamarabb tudnak segíteni – mutatott rá.

Csütörtök este egy 31 éves, tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. A rendőrök megölték az ámokfutót.

– MTI –
hirdetés