Önkormányzati választások: az SZDSZ és az MSZP a fővárosi kerületekről

A Szabad Demokraták Szövetsége szerint az önálló jelölttel elérhető listás szereplés legalább olyan fontos az SZDSZ-nek a kerületekben, mint a szocialistáknak Budapesten.

A koalíciós siker érdekében ezt a szempontot a liberálisok eddig nem mérlegelték, az éles fővárosi kampány azonban nem tenné lehetővé, hogy a kerületek zömében az SZDSZ az MSZP-vel közös polgármesterjelölteket indítson – adta hírül a fővárosi SZDSZ-frakció hétfői közleményében. Az MSZP fővárosi vezetése továbbra is fontosnak tartja a tárgyalásokat, de pozícióit nem a sajtón keresztül szeretné partnerével ismertetni – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a szocialisták budapesti elnökének szóvivője.

A közlemény leszögezi, a szabad demokraták nem támogatják, hogy az MSZP-vel közösen állítsanak budapesti listát, szerintük ugyanis mindkét pártnak önállóan kell megmérettetnie magát választói előtt. A liberálisok szerint amennyiben a szocialisták támogatják Demszky Gábort, természetesnek tartják, hogy az MSZP jelölhessen egy nagy hatáskörrel rendelkező helyettest. Abban az esetben viszont, ha Demszky közös főpolgármesteri jelölését egy közös lista feltételeként szabja az MSZP, a nagyobbik kormánypárt kénytelen lesz önálló jelöltet indítana ősszel, de ebben az esetben nem lesz ok arra sem, hogy a szocialisták különleges jogokkal rendelkező helyettest állítsanak.

Az SZDSZ fővárosi frakciója a szocialisták “belső ügyének” tekinti, hogy eddigi képviselőik helyett a főváros vezetésébe kerületi MSZP-s politikusokat kívánnak bevonni. A közlemény leszögezi, a fővárosi SZDSZ-frakció bízik abban, hogy nem fordul vissza a kétszintű budapesti önkormányzás megreformálására irányuló szándék.

Az MSZP továbbra is úgy véli, van értelme a tárgyalásoknak, de elsősorban nem a személyekről, hanem a programokról kell egyeztetni – mondta Molnár Gyulának, a párt budapesti elnökének szóvivője a Független Hírügynökségnek. Domokos Csaba közölte, a fővárosi MSZP álláspontja szerint, “az a fontos, hogy milyen lesz Budapest, nem pedig az, hogy ki vezeti”. A szóvivő hozzátette: az MSZP nem a sajtón kereszül szeretné ismertetni partnerével pozícióit, hanem tárgyalásokon.
hirdetés