mesés elismerések

2020.05.05. 11:29

Kiderült, kik kapják idén a Hans Christian Andersen-díjat

Jacqueline Woodson amerikai írónak és Albertine Zullo svájci illusztrátornak ítélték oda idén a világhírű dán meseírónak emléket állító díjat.

Jacqueline Woodson amerikai író és Albertine Zullo svájci illusztrátor kapja az idei Hans Christian Andersen gyermek- és ifjúsági irodalmi díjat – közölte az IBBY (International Board of Books for Young People) nemzetközi gyermekirodalmi szervezet.

Woodson könyveit lírai nyelvezet, erőteljes karakterek jellemzik, a remény maradandó érzése hatja át őket. Dialógusai lényegretörőek, történetei nyersek, frissek, a befejezések pedig elégedettséggel töltik el az olvasót – indokolta döntését a zsűri.

Az 57 éves író alkotásait 2018-ban Astrid Lindgren Emlékdíjjal is elismerték.

Albertine Zullo gyermekirodalmi munkásságáért kapta az elismerést. A nemzetközi zsűri méltatta az illusztrátort „sokrétegű képeskönyveiért, melyek a spontaneitást a részletek iránti nagy szeretettel, az értelmet a humorral párosítják” – írta közleményében a Gyermek- és Ifjúsági Média Svájci Intézete (SIKJM).

Zullo az elmúlt több mint 20 évben létrehozta saját „személyesen vakmerő stílusát és összetéveszthetetlen univerzumát”.

A világhírű dán meseírónak, Hans Christian Andersennek (1805-1875) emléket állító díj pénzjutalommal nem jár, a díjazottak aranymedált kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!