Nyíregyházi Állatpark

2020.09.02. 10:58

Újabb ritka macskaféle született Nyíregyházán

A világra jött nőstény kölyköt eddig anyja rejtette, de a héten már a szerencsésebb látogatók megtekinthetik.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Igazi ritkaság, Geoffroy- macska (Leopardus geoffroyi) látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban.

A park fontos küldetésének tartja a természetben veszélyben lévő állatok bemutatását és tenyésztését. A szaporulat hatalmas szakmai siker: a ritka faj egyedei -melyből az egész világon zárt tartási körülmények között mindösszesen 75 él – az Európai Fajmegőrzési program keretében érkeztek Nyíregyházára. A tenyészpár 12 éves cseh állatkertben született hím egyede 2014-ben érkezett Nyíregyházára , míg 11 éves német párja 2017-ben került a SóstóZoo-ba.

A faj elsősorban éjszaka aktív, és a párzási időszakot kivéve magányos életmódot folytat, így a kifutórendszer is ennek megfelelően lett kialakítva.

A külső kifutókban dzsungelszerű burjánzó növények segítik az állatok rejtőzködését, míg a belsőben a szűrt fény, a búvóhelyek és a sok mászófelület.

A jelenleg 2 hónapos, 72 napnyi vemhesség után világra jött nőstény kölyköt eddig anyja rejtette, de a héten már a szerencsésebb látogatók megtekinthetik, ahogy kifutójával ismerkedik.

A kis állat 8-10 hetes koráig jórészt anyatejjel táplálkozik még, de fokozatosan áll át a ragadozókra jellemző nyers hús fogyasztására.

A kicsi születése azért is örvendetes, mert a világon idén csupán 3 helyen szaporodott ez a macskaféle állatkertekben.

A faj a nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. században élt francia zoológusról kapta. A 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogrammos ragadozó Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él, elsősorban erdőkben és bozótosokban, de megtalálható a 3300 méter feletti hegyekben is, ezért a helyi lakosság a „hegyek macskájának” nevezi.

Különleges mintázatú bundája miatt élőhelyén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt, valamint drasztikusan csökkenő élőhelye is tizedeli állományait.

Bundájának színe és rajzolata területenként eltérő: a távoli földrész déli részén élő faj ezüstszürke színű, foltjai rózsaformájúak. Az északon élők bundájának alapszíne okkersárga, sok kicsi kerek fekete folttal, de előfordulnak fekete melanisztikus példányok is.

Foltos bundája alkonyatkor vadászva beleolvad a környezetbe, így könnyedén becserkészi zsákmányát, melyek elsősorban madarakból és kisebb emlősökből áll.

Kitűnő úszó, így a természetben előszeretettel halászik is.

A házi macskától eltérően sokkal lassabban fejlődik, így életkora is hosszabb, akár 18-20 évig is él.

Az éjszaka aktív macskafélét most sikerült lencsevégre kapni kicsinyével, akit a szerencsésebb látogatók már megleshetnek a Nyíregyházi Állatpark Trópusi házában.

- Nyíregyházi Állatpark -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában