Nagyvilág

2010.07.22. 16:02

Ezreken kísérleteztek nyugati gyógyszergyártók Kelet-Németországban

<p>A korábban gondoltnál jóval több beteget használtak emberi kísérletekre az egykori Kelet-Németországban nyugati gyógyszergyárak - derült ki egy német televíziós riportból. A szerda késő este sugárzott műsor szerint több mint kétezer kelet-németen hajtottak végre gyógyszerkísérleteket, a tudtuk nélkül.</p>

Először a Spiegel hetilap számolt be még 1991-ben, hogy az egyik jónevű kelet-berlini kórházban kíséreti gyógyszerekkel kezeltek betegeket, akik nem tudták, hogy még nem engedélyzett szereket kapnak. Az MDR német közszolgálati televízió azonban kiderítette, hogy a gyakorlat jóval szélesebb körű volt, mint ahogy azt eddig tudni lehetett.

Az MDR egyik propducere az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: több kelet-német kórház is részt vett a gyógyszerkísérletekben, és több mint kétezer beteget használtak fel az emberi kísérletekre.

Haldoklott a tiltott szertől

Az MDR megszólaltatott egy nőt, aki azt állította, hogy édesanyját csak úgy vették fel egy drezdai kórházba 1989-ben, ha részt vesz egy tanulmányban. Az esettel foglalkozó műsor szerint a nőnek egy Brofaromin nevű antidepresszánst adtak, amelyet egy nyugati gyógyszergyártó készített. A szert soha nem engedték forgalomba - közölte a televízió.

Az érintett beteg a gyógyszer miatt lefogyott, nem reagált a küvilágra, és úgy tűnt, haldoklik. Csak azután lett jobban, hogy a nő rávette az orvosokat, hogy más szerrel kezeljék anyját - közölte az MDR. A nő még szerencsésnek is mondhatja magát, több beteg ugyanis belehalt a tudtuk nélkül végzett gyógyszerkísérletekbe.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!