finomság

2020.04.16. 15:14

Nagymamafortélyok a valódi sütikhez

Milyen szabályokat kell betartani az egyes süteménytípusok elkészítésénél? A Vasárnap Reggel cikkéből kiderül.

Forrás: Shutterstock

Élesztős tészta

A langyos tejbe morzsolt élesztő felfutását elősegíti, gyorsítja egy csipet cukor. Az élesztővel gyúrt tészta gyorsabban megkel, és magasabb is lesz, ha ehhez huzattól védett, meleg helyre teszi, és letakarja egy tiszta konyharuhával. Az is fontos, hogy a megkelt tésztát lágy mozdulatokkal nyújtsa ki, máskülönben kiszorítja belőle a levegőt!

Égetett tészta

Ennél a változatnál a vízben felforralt margarinhoz hozzá kell adni a lisztet, majd folyamatosan kevergetve addig melegíteni, amíg az egész össze nem áll egyetlen nagy, az edény falától tisztán elváló gombóccá. A tűzhelyről levett tésztát hagyja langyosra hűlni, és csak ekkor dolgozza bele egyesével a tojásokat!

Egyensúlytészta

Nem nehéz kitalálni: ez az alaptészta onnan kapta a nevét, hogy egyenlő mértékben tartalmaz lisztet, cukrot, margarint, no meg tojást! Ez esetben ugyanis először is meg kell mérni a tojás súlyát, majd ehhez igazítani a többi hozzávalót. Tehát ha 1 db tojás 50 g, akkor ahhoz 50-50 g cukrot, lisztet és margarint kell hozzáadni. Ha 3 db tojásból készíti a tésztát, akkor értelemszerűen szorozza meg hárommal a hozzávalók mennyiségét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!