Aranyszablya

2020.08.16. 10:00

Emlékhelyavatás Geszteréden

Egy bojtár talált rá legeltetés közben a különleges leletekre.

Forrás: KM-archív

Nagy nap lesz augusztus 22-e a geszterédiek életében. A több mint 60 tagú Geszterédi Aranyszablya Társaság Alapítványt 2015-ben négy magánszemély hozta létre, hogy majdan emlékhellyel adózzanak a világhírű leletnek.

Varga Gyula tanár, helytörténész, a társaság tiszteletbeli elnöke az alapítvány honlapján felidézte a történteket: „Legeltetés közben a bojtár, csillogásra lett figyelmes. A disznók valamiféle csillogó anyagot szedtek fel és kezdték rágni. Furcsa csontokat ropogtattak. Balázs János 17 éves bojtár mindenről beszámolt Geszterédi-Goldstein Lászlónak, a birtok bérlőjének. Neki köszönhető az, amit szinte sziszifuszi munkával összegyűjtött, összegyűjtetett. Mindez 1927. május 4-én, délután történt. Geszterédi-Golds­tein még aznap este kiment a helyszínre Rosenberg Jenő ispán, Takács János magtáros gazda, Fiszter Lajos gazdasági cseléd és Juhász Imre kerülők kíséretében. Az ott található különböző fémtárgyakat, csontokat megtisztították, és így adták át május 7-én a Jósa András Múzeumnak.”

Augusztus 22-én, szombaton 11 órától avatják fel a geszterédi aranyszablya-emlékhelyet. Az ünnepség fővédnöke dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában