Helyi közélet

2016.06.17. 10:19

A balesetektől a méhcsípésen át az ételmérgezésig - mindenre fel kell készülni

Nyíregyháza - Fokozottan ügyeljenek a szülők is a gyermekekre a nyári szünetben!

Nyíregyháza - Fokozottan ügyeljenek a szülők is a gyermekekre a nyári szünetben!

Ami a gyerekeknek a tanulástól mentes, gondtalan két és fél hónap, az a szülőknek az aggodalommal teli vakáció időszaka. Már nincs iskola, amely napközben biztonságot nyújtson, sokan nem tudják megoldani, hogy a gyermekükre valaki felügyeljen, az így kapott szabadság pedig veszélyekkel is jár. Ezekre nemcsak a rendőrség, hanem az orvosok is igyekeznek felhívni a figyelmet.

A legfontosabb intelmeket szedjük most csokorba.

Úton, otthon

– A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban – főként júliusban és augusztusban – történik és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb – kezdte a sort Fülöp Gergely, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

– Nyáron a kerékpáros balesetek a leggyakoribbak, a kórházak gyermekosztályai és a szakrendelők jelzései alapján a magányos balesetek (elesések, útról letérések stb.) és az ütközések mellett abból is adódnak sérülések, hogy a kerékpáron szabálytalanul szállított gyerek lába beszorul a küllők közé.

Arra kérjük a szülőket és a közlekedőket, hogy a vakáció ideje alatt fokozottan ügyeljenek a gyerekekre. Számítsanak arra, hogy a közlekedésük gyakran kiszámíthatatlan, nem elég figyelmesek, sokszor nincs veszélyérzetük, és nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez szükségesek – figyelmeztet a szóvivő. – Nagyon fontos, hogy a szülők tudjanak arról, gyermekük hová készül, kivel fogja idejét eltölteni. Kérjék meg, hogy ha elmegy otthonról, mondja meg hová indul, kivel találkozik, mikor érkezik haza, ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonszámát.

Ha pedig vakáció, akkor hosszú órák tölthetőek a számítógép előtt, ami szintén nem veszélytelen. – Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan program van, amely lehetővé teszi a veszélyek nélküli böngészést. Beszélgessenek a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról. Célszerű megkérni őket arra, hogy időnként mutassák meg a közösségi portálokon használt profiloldalukat – tanácsolta a szóvivő és megjegyezte, hívják fel a gyermekük figyelmét arra, hogy a létrehozott profiloldalukon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról, családjukról. Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák magukat vagy barátaikat. A világhálón online zaklatás is érheti őket, ezért beszélgessenek a gyermekekkel, hogyan kezeljék ezt, ha ilyen történik. Amikor úgy érzik, hogy veszélyben van a gyermekük, tegyenek bejelentést a rendőrségen.

KM-BM


Mondja el a gyereknek

  • Idegenekben, még ha kedvesek is, ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem.
  • A késő esti órákban lehetőség szerint ne egyedül induljanak haza, hanem egymást védve-kísérve.
  • Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék.
  • Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve tanulják meg szüleik telefonszámát is.
  • Szórakozó- és közösségi helyeken italaikat ne hagyják őrizetlenül. Ha ez mégis megtörténik, ne igyanak abból, hiszen nem tudhatják, hogy nem került-e bele valamilyen szer.
  • Ne próbálják ki a különböző kábítószereket, mert hatásuk kiszámíthatatlan, könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában