PR cikk

2020.06.19. 08:00

A legjobb felszerelés a fafaragó művészek részére

A fát az emberek már ősidők óta különböző célokra használják fel. Rendkívül fontos szerepe van az építészetben, a bútorgyártásban, de készülnek belőle ékszerek és egyéb dísztárgyak is, amelyekkel saját magunkat és otthonunkat is feldíszíthetjük.

Ez az anyag a tulajdonságainak köszönhetően nemcsak kívülről szép, hanem az egészségünkre sem fejt ki semmilyen káros hatást. Annak érdekében azonban, hogy a fa betöltse a szerepét nyers állapotából a megfelelő alakúra szükséges formálnunk. Erre a célra már hosszú idők óta számos univerzális eszközt használnak, amelyek közül a legfontosabb a kiváló minőségű fafaragó kés.

A minőségi fafaragó kés mindennek az alapja

A fafaragás rendkívül népszerű tevékenység, amely hazánkban népi művészetként terjedt el. A tehetséges mesterek már emberemlékezet óta foglalkoznak vele és képesek a fa tökéletes megmunkálására, amelynél értékes alkotások kerülnek ki a kezeik közül.

A fafaragással foglalkozók eleinte használati tárgyakat készítettek, amelyek a mai időkben sem veszítettek a népszerűségükből. A kész termék attraktivitása azonban nem csupán a fa minőségétől, változatosságától és keménységétől függ, hanem a megmunkálásra használt szerszámok minőségétől is.

Hogyan válasszuk ki hozzá a megfelelő szerszámokat?

A fa dísztárggyá formálásának eszközeit két nagy kategóriába sorolhatjuk. Ezekhez tartoznak az anyag kézi megmunkálásának az eszközei, valamint az elektromos hajtású készülékek, amelyek jelentős mértékben leegyszerűsítik és meggyorsítják a kézművesek munkáját.

A választás csupán Önön múlik. A szerszámok kiválasztásának egyik szempontja a faanyag kívánt megmunkálási módja. Egyes eszközök ugyanis úgy lettek megtervezve, hogy segítségükkel kis mintákat készíthessünk, míg mások a nagy díszítőelemek kialakításához megfelelőek. A fafaragási tehetségünk kibontakoztatására és fejlesztésére legalkalmasabb szerszám a speciális fafaragó kés.

Ezek a modellek többnyire matt felületű, megfelelően tartós, szilárd és éles szénacélból készülnek. Annak ellenére, hogy különleges törődést nem igényelnek, ezek a szerszámok több évig is kiválóan szolgálnak. Természetesen a védelmük, a minőségük és az élük megtartása érdekében jó minőségű tároló tokok beszerzése is javasolt hozzájuk.

Ne feledkezzen meg a rendkívül fontos részletekről sem

A tapasztalt fafaragó mesterek a munkájukhoz fafaragó segédkéseket és vésőket is használnak. Ezek olyan szerszámok, amelyeket a fa kézi megmunkálásánál széleskörűen alkalmaznak. Ugyanúgy, mint a fafaragó kések esetében, ezeket is az alakjuknak és használat céljának megfelelően csoportosítjuk. A fafaragó szerszámok kiválasztásánál ne feledkezzünk meg az anyagmegmunkálás technikájáról sem. Itt figyelembe kell venni a kés élének a tulajdonságait, amelynél rendkívül fontos a penge élessége, hossza, alakja és az anyaga.

Ha azonban e téren még nem túl járatos, de ennek ellenére a legjobb szerszámokat szeretné kiválasztani, kérjen tanácsot hozzá szakembertől, aki a jó minőségű fafaragó kés kiválasztásánál a legjobb segítőtársává válik.

 

A fotó forrása: Veles Studio / Shutterstock.com

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában