Nomád tábori élet Panyola szívében

Nomád körülmények között éltek a kirándulók
Nomád körülmények között éltek a kirándulók - © Fotó: Szemkeő András
Panyola – A túráik során gyakran találkoztak a Szatmárban élők mérhetetlen vendégszeretetével.

Egyre több kerékpáros kedvenc úti célja a Felső-Tisza vidéke. A kedvező kerékpárutak, a vadregényes tájak, a szebbnél szebb templomok izgalmas és vonzó élményt jelentenek a túrázóknak. A közelmúltban a budapesti ciszterci Szent Imre templom kórusa 40 év után ismét visszatért erre a vidékre.

Kimondhatatlanul jó érzés volt ide visszatérni.” Walthier Tamás

Dagonya a táborhelyen

Hajdanán heten–nyolcan indultak el felfedezni az országot nomád körülmények között élve. A fiatalok felnőttekké cseperedtek, családot alapítottak, egyre többen lettek.

A jelenleg 65 főből álló csapat napjainkban már három generációval vág neki ennek a nem mindennapi kirándulásnak. A legkisebb túrázó kicsivel több mint három hónapos, a legidősebb pedig nemrég töltötte a 73-at. Ezúttal a Szamos és a Tisza által határolt Panyolán verték le sátraikat, és innen indulva járták be kerékpárral Szatmár látnivalóit.

A tábor szervezője, ­Walthier Tamás tavasszal járt a környéken, amikor elhatározta, hogy újra a Felső-Tisza vidékére jönnek el.

– Egy közös ismerős ajánlotta táborhelyként a panyolai Tisza-part árterét – jegyezte meg érdeklődésünkre a túra vezetője. Miután a kórus tagjai jóváhagyták az ötletet, a falu vezetőinek segítségével meg is indult a szervezés, majd augusztus első hetében útnak indultak az énekesek és családtagjaik.

– Kimondhatatlanul jó érzés volt ide visszatérni. Az országban mindenhol nagyon kedvesek velünk az emberek, de az itteni vendégszeretet rendkívüli. Panyola vezetői szintén nagyon segítőkészek voltak, bármikor bátran fordulhattunk hozzájuk. Egy hétvégi vihar után például a táborhelyünk dagonyává vált, se ki, se be nem tudtunk közlekedni. Ők azonnal segítettek rendbe hozni a partról kivezető utat, hogy tovább tudjuk szelni a köröket ezen a csodálatos környéken.

– A helyi élelmiszerbolt vezetőjének is hálával tartozunk, hiszen a telefonon leadott rendeléseinket már másnap kiszállította a táborhelyre. Túráink során szintén találkoztunk a vidék mérhetetlen vendégszeretetével, a tákosi kirándulás alkalmával még rövid idegenvezetést is kaptunk – tette hozzá ­Walthier Tamás.

– Máté Eszter –

Címkék: , ,hirdetés