Notre-Dame – Francia nagykövet: a Notre-Dame több mint egy szimbólum

Notre-Dame – Francia nagykövet: a Notre-Dame több mint egy szimbólum
© Fotó: AFP
Budapest – A Notre-Dame a kereszténység szimbóluma, de több annál, a francia történelem fontos részét képezi – mondta Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Példaként említette, hogy királyokat koronáztak a székesegyházban, s hatalmas jelentősége volt annak is, amikor 1944-ben, Párizs felszabadításakor megszólaltak a harangok. Döbbenetesnek, egyúttal csodálatosnak nevezte a világ, s a magyarok reakcióit. Mint elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök üzenetet küldött Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek, több miniszter kifejezte együttérzését, s városok ajánlották fel segítségüket. Mindezekért háláját, csodálatát fejezte ki.

Világszerte egy nap alatt mintegy háromnegyed milliárd euró felajánlás gyűlt össze a Notre-Dame újjáépítésére. A nagykövet ennek kapcsán azt mondta, társaságok, cégek, hivatalos szervek, különböző egyházak képviselői is megnyilatkoztak, hogy segíteni szeretnének. A székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében, hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

– MTI –
hirdetés