Nőtt a bírók leterhelése

Nőtt a bírók leterhelése
Tavaly negyvenezer ügy érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városi bíróságokra, s közel 16 ezer a megyei bíróságra – hangzott el hétfőn a megyei összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón. Értékelés [.pdf – 47KB]

Az értekezleten részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is, aki az újságíróknak elmondta: új jogstratégia meghatározására lenne szükség a bíróságok egyre növekvő terheinek csökkentésére.

Országosan évente 4-5 százalékkal növekszik az ügy mennyiség, s ezek kezelésére olyan megoldást úgy kell keresni, hogy az alapvető jogok ne sérüljenek. Szó lehet kisebb jelentőségű ügyekben a fellebbezési jog korlátozásáról, amely Nyugat-Európában már bevált gyakorlat. A főbíró az országgyűlési választással kapcsolatos ügyekről szólva elmondta: eddig húsz perben született határozat, s azok nyilvánosságát internetes honlapon biztosítják.

Gyulai Gábor, a megyei bíróság elnöke hozzátette: évről évre nő az ügyek száma Szabolcs-Szatmár-Beregben is, ezzel együtt a bírák leterhelése. Ennek ellenére tavaly a perek több mint 90 százaléka egy éven belül befejeződött, elsőfokú ítélet született. Ezek ismeretében az átlagosnál jobbnak, egyes esetekben kimagaslónak ítélte meg a megyei bíróságok munkáját a Gyulai Gábor.

– Sipos Béla –
hirdetés