Nagyvilág

2010.10.28. 16:40

Tízmillió eurós szerb jutalom Mladics elfogásáért

<p>A szerb kormány csütörtökön tízmillió euróra emelte a háborús bűnök miatt keresett Ratko Mladics elfogásához vezető információkért járó jutalmat - közölte a szerb kormányszóvivő.</p>

A szerb kormány úgy döntött, hogy tízmillió euróra emeli a Ratko Mladics letartóztatásához szükséges információkért járó jutalmat - mondta el az AFP francia hírügynökségnek a szerb kormány szóvivője. Milivoje Mihajlovics közölte, hogy a szintén háborús bűnök miatt keresett Goran Hadzsics elfogásához vezető információkért az eddigi 250 ezer euró helyett már egymillió eurós jutalmat ad a kormány.

A két férfi elfogása Szerbia Európai uniós csatlakozásának egyik feltétele. Már csak ők ketten vannak szökésben a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) által körözött emberek közül.

Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot az 1992 és 1995 között elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt körözi a délszláv háborús ügyeket vizsgáló hágai Nemzetközi Bíróság. Mladics nevéhez kötik egyebek mellett a tízezer halálos áldozatot követelő, 44 hónapos szarajevói ostromot, valamint a srebrenicai mészárlást, ahol több mint nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkoltak le a szerb milicisták.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!