Növekedhet a bicikliutak hálózata

Növekedhet a bicikliutak hálózata
A napokban újabb pályázat látott napvilágot, az önkormányzatok és a vállalatok is támogatásra számíthatnak. A tervek szerint a kormányzat kétmilliárdot szán erre a célra. Pályázatok gáti kerékpárutakra. [.pdf – 455KB]

A kerékpárbarát munkahely pályázaton a cégek nyerhetnének pénzt tárolók beszerzésére s a biciklis közlekedés népszerűsítésére, a települések bedig a kerékpárúthálózatuk fejlesztéséhez kapnának támogatást. Ez a közelmúlt legnagyobb összege, amit a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére szánnak.

Behálózzák a Nyírséget

Ha tervek valóra válnak, néhány éven belül kerékpárutak hálózzák be a Nyírséget. A kerékpárutak fejlesztésének lelkes élharcosa Bagoly Zoltán, Nyírtura polgármestere,  a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás területfejlesztésért felelős alelnöke.

– A kerékpárutak kiépítésével kettős célt érhetünk el. Egyrészt a térségben lévő kistelepülések még közvetlenebb kapcsolatba kerülnek a megyeszékhellyel, hiszen nagyon sokan vannak, akik kerékpárral járnak be dolgozni a közeli falvakból. Másrészt reméljük a turizmus fellendülését is a kerékpárutaktól. Elkészült egy tanulmányterv, amely szerint a kistérségi társulás települései kerékpárúttal kapcsolódnak majd Nyíregyházához. A megyeszékhellyel kerékpárút kapcsolja majd össze Kálmánházát, Kótajt, Nagycserkeszt, Napkort, Nyírpazonyt, Nyírteleket, Nyírturát,  Sényőt. Kabalásig már most is ki van építve a kerékpárút. Ezt hosszabbítanák meg Nyírturáig, s ott elágazik majd Sényő felé, valamint Libabokoron és Sóstóhegyen keresztül rákapcsolódna a Nagyhalász felé vezető kerékpárútra. Ha mindez megvalósul, akkor a nyíregyházi családok a hétvégeken szép kirándulásokat tehetnek a környéken. A Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás közös projektjével 2007-ben pályázunk majd európai uniós forrásra, hiszen a költségek másfélmilliárd forintba kerülnek. Mivel az unió kiemelten támogatja a kerékpárutakat, reméljük, kedvezően bírálják el a mi pályázatunkat is.

Kerékpárutak a töltéseken

A szilárd burkolat a gátkoronán megkönnyíti a védekezést, s ha biciklizni is lehet rajta, turisztikai vonzerőt is jelent. A gátakra épített kerékpárutak létrehozását támogatja az EU is. Tavaly késő ősszel két jelentős pályázat nyertesekét a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az érintett kistérséggel és az önkormányzatokkal együtt további kerékpárutakat épít a Felső-Tisza mentén. Még ősszel átadták a Tiszakóród–Tiszacsécse között szakaszt. Hamarosan megkezdik a Kraszna töltésén egy hat kilométeres bicikliút építését Tiborszállás és Nagyecsed közötti (163 millió), valamint egy 4,2 kilométeres szakaszt a Tisza bal partján Olcsvaapáti és Panyola között.

Ahol már tekerhetünk

Már megépült a kerékpárút a Tisza töltésén Tiszabecs és Magosliget; Tiszakóród–Milota; Kisar–Gulács, Tiszabercel–Ibrány között, valamint Tarpától Vásárosnaményig, a Kraszna mentén pedig Nyírcsaholy–Nagyecsed és Tiboszállás—Mérk között. Az idén a hálózat újabb 23 kilométerrel bővül.

-Györke László, Sipos Marianna, M. Magyar László  -
hirdetés