Nyár derekán is pörög a gázóra

Az elmúlt napok időjárása inkább az őszre emlékeztetett, mint a naptárban jelzett nyár derekára. És sajnos – ahogyan szeptember-október táján – most is sokan úgy gondolták, indítani kell a fűtést, hiszen igencsak zord időjárás uralkodott a lakásokban.

Míg az egyéni fogyasztók egy gombnyomással üzemelték be újra a kazánokat, mások kevés tüzelővel izzították az amúgy is romantikus kandallókat a jobb közérzet érdekében, de voltak olyan lakóközösségek is, akik a távhőszolgáltatóhoz fordultak komfortérzetük javítása érdekében. Ők Nyíregyházán csak kevesen voltak – tudtuk meg Gerda István igazgatótól, aki elmondta: fogyasztóik fegyelmezetten tűrték a rendkívüli hideget, csupán négy lakóközösség és egy óvoda jelezte, hogy szeretnék ha újra fűtenének.  Az igazgató kitért arra is, hogy bár nagyobb bekötések zajlanak a városban és több jelentős rekonstrukció, de a fogyasztók nem szenvednek hátrányt, bármilyen hideg legyen is.

Senki nem fázott

Mátészalkán a Szalkatávhő 1706 lakásban és 10 közületnél szolgáltat, s az elmúlt hetekben sehonnan nem érkezett kérés a fűtés visszakapcsolására. Előfordult ugyan a korábbiakban, hogy a fűtési szezon előtt, illetve után igényelték a lakók és a vállalatok a szolgáltatást, de jelenleg – valószínűleg annak okán, hogy júniust írunk – senki nem jelezte erre vonatkozó kérését.

Kisvárdán a nyár eleji „nagy” hidegek idején csupán néhányan jelezték a távhőszolgáltatónak, hogy fáznak a lakásban. Ám mint Fábián Géza, a cég ügyvezetője kifejtette: a hőszolgáltatást csak abban az esetben tudják átmenetileg biztosítani, s a rendszert újraindítani, ha egy-egy távhőkörhöz tartozó lakások legalább ötven százalékából érkezik erre vonatkozó igény, illetve kérés. Miután azonban tömeges igény nem mutatkozott a szolgáltatás ideiglenes visszaállítására, a májusi, júniusi őszi hűvös ellen a fázósabbak plusz takarókkal felvértezve vették fel a harcot.

– Sipos Marianna –
hirdetés