Nyaralóidő augusztusban

Nyaralóidő augusztusban
A szerdai fórumon családok, rendezvényszervezők, gazdálkodók érdeklődtek közvetlenül telefonon és e-mailen Dávid Mihály mérnöktől, időjárás-előrejelzőtől, akinek az idei naptára eddig telitalálat.  video

Az e hét végi időjárásról érdeklődött Paskai Ferenc, illetve Németh Andrea. A hét végén hűvös, záporra hajlamos időjárás várható. A nappali hőmérséklet 18–20 fokra csökken, majd kisebb, néhány napos felmelegedés következik – válaszolta Dávid Mihály. Oláh Zsófia Szatmárcseke térségéből arról érdeklődött, hogy július 29-én milyen idő várható. – Akkor egy hűvös időszakból éppen javuló, melegedő időszak várható, amely záporokkal tarkítva augusztus végéig tart.

Balogh Zoltán azt kérdezte: milyen idő lesz a mostani és a következő hét végén? Sajnos, nem lesz kedvező strandidő ezen a két hét végén, hűvös, csapadékos idő várható. Rákosi Katalin július 7–8-ra, a záhonyi vasutasnaphoz kért volna jó időt. Dávid Mihály nem sok jóval biztatta, mivel az időjárás ekkor nem nagyon kedvez a szabad téri rendezvényeknek a fentebb is említett hűvös, csapadékos időjárás miatt. Ugyanerről a hét végéről érdeklődött Kutasné, sajnos, neki sem mondhattunk kedvezőbbet.

Hűvös, esős július

A Béres család július 10–16. között üdül a Balatonnál. – Júliusra egyébként a hűvös és csapadékos időjárás lesz a jellemző, önök viszont kedvező időt fogtak ki. Ugyanis ekkor kissé enyhébb változatban a júniusi meleg ismétlődik meg – üzente Dávid Mihály. Július első harmadának időjárását kérdezte Baranyi Tóth Andrea Paposról, illetve Sinkovits Zoltán Nyíregyházáról.

– Július első tíz napja várhatóan csapadékos és hűvös lesz, nagy valószínűség szerint ez lesz a nyár leghűvösebb időszaka.


Nyaralóknak

A nyár hátra lévő időszakában üdülésre a legkedvezőbb időjárás július
12–22. között lesz, de biztosabban tervezhetünk a teljes augusztusra –
zárta Dávid Mihály.

Július végéről viszont Bodnár Krisztina, nyírpazonyi lakos szeretett volna többet tudni. – A kérdéses időszaktól, július 28-tól kezdődően melegedő, záporra hajlamos, de nem jellemzően csapadékos időre van kilátás – jósolta Dávid Mihály.

Te meg babám szedjed

Több telefonáló a meggyszedést szeretné jó időben letudni, míg egy nyírteleki gazdálkodó már az őszi betakarítás időjárásáról érdeklődött. – A meggyszedésre kevés jó idő lesz, ezért minden lehető alkalmat ragadjanak meg. Az őszi betakarítás időjárása sem lesz kedvező. A szeptember is viszonylag hűvös lesz, de az október második felében jelentkező hideg és sok csapadék miatt nehéz lesz a betakarítás.

Katona Oszkár nyíregyházi olvasónk azt kérdezte, hogy a június 23–27. közötti kánikula benne volt-e a Dávid-naptárban? – Az előrejelzésben az év legmelegebb napja markánsan június 20-a közelében szerepel, ez meg is valósult. Ennek lezárásaként június 27-ével eső, zivatar és szélvihar van jelölve a naptárban, aminek a bekövetkezését szerdára virradóra megtapasztalhattuk – mondta Dávid Mihály.


A hőségriadó fokozatai

A hőségriasztást akkor alkalmazzák, ha a meteorológiai előrejelzések
alapján a napi középhőmérséklet 25 Celsius fok fölé emelkedik. Ez a riadó
első fokozata, amit 24–48 órás előrejelzés alapoz meg. Ez leginkább a
mentősöknek szól, hogy fel tudjanak készülni a nagyobb számú rosszullétekre.
A második fokozatot az igényli, ha három egymást követő napon várható
ez a magas középhőmérséklet. Ilyenkor az egészségügyet és a lakosságot
is figyelmeztetni kell. Harmadfokú készültségről akkor beszélünk, amikor
legalább három egymást követő napon 27 fok fölött van a napi középhőmérséklet.

Különösen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a magas vérnyomásos
betegek, a 65 éven felüliek, a kisgyermekek vannak fokozott veszélyben.
A hőség mellett a hirtelen hőingadozás is rendkívül megviseli a szervezetet,
a napi átlaghőmérséklet 24 órán belüli 5 fokos emelkedése már 6 százalékkal
növelheti a halálesetek számát – tudtuk meg dr. Kósa Zsigmondtól,
a Megyei ÁNTSZ főorvosától.

– Lefler György –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés