2017.02.15. 16:57
Egy harmadik díjjal tért haza a Kocsis-tanya Budapestről
Tiszaeszlár - Egy fesztivál sikerét nagy mértékben meghatározza az is, hogy akkor éppen milyen az időjárás. Az elmúlt hétvégén enyhébb időjárás köszöntött a fővárosra, így igencsak sok látogatója volt a Szabadság téren megrendezett X. Budapesti Mangalica Fesztiválnak, amelyen részt vett a tiszaeszlári Kocsis-tanya is.
Tiszaeszlár - Egy fesztivál sikerét nagy mértékben meghatározza az is, hogy akkor éppen milyen az időjárás. Az elmúlt hétvégén enyhébb időjárás köszöntött a fővárosra, így igencsak sok látogatója volt a Szabadság téren megrendezett X. Budapesti Mangalica Fesztiválnak, amelyen részt vett a tiszaeszlári Kocsis-tanya is.
A család egyik tagját, Kobzos Istvánt kértük meg arra, hogy összegezze a háromnapos rendezvény tapasztalatait. Élménybeszámolóját egy – a számukra – fontos hírrel kezdte:
– A száraz áruk kategóriájában a III. díjat szereztük meg. Ez az elismerés azt jelzi, hogy jó úton haladunk a termékek elkészítésében, hiszen nálunk minden hagyományos módon készül. Nem használunk például tartósítószereket, a termékek természetes füsttel és nem aromával készülnek – magyarázta a szakember.
Egészségesebb étrend
– A fesztiválon rengeteg érdeklődő volt, magyarok és külföldiek egyaránt. Bennünket törzsvendégek is megkerestek, volt, aki már előre jelezte az igényeit, ugyanis sokan már ilyenkor beszerzik húsvétra a kolbászt, sonkát. Ezek a füstölt áruk sóval vannak tartósítva, elállnak húsvétig, az ízükből semmit sem vesztenek, csak egy kicsit szikkadnak – folytatta Kobzos István.
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a tagságával egyik este megvitatta a legidőszerűbb kérdéseket is.
– Elhangzott, hogy egyre többen lettünk terméket előállító őstermelők. Ez azt jelzi, hogy egyre nagyobb az igény az adalékmentes élelmiszerekre, más, egészségesebb étrend felé mozdult el a társadalom. A következő mangalica fesztivál Debrecenben lesz húsvét előtt, lassan már oda is készülhetünk.
KM-MML