NYE: Az idén is nőtt a jelentkezők száma

Az óvodapedagógusi szak a legnépszerűbb
Az óvodapedagógusi szak a legnépszerűbb - © Illusztráció: KM
Nyíregyháza – A legnagyobb mértékű változás az alapképzési szakoknál történt.


A 2019-es általános felvételi eljárás keretében 3 343 jelentkező 5 725 jelentkezést nyújtott be a Nyíregyházi Egyetemre. A jelentkezők általában több szakot is megjelöltek az egyetemen, feltétlenül itt képzelik el felsőfokú tanulmányaikat. A számok pozitív elmozdulást mutatnak az előző évhez képest. Az emelkedés mértéke az országos arányszámmal megegyező, vagyis 4%, a jelentkezések adatai azonban ezen is túlmutatnak az 5,2%-os emelkedéssel.

Népszerű a szak

A legnagyobb változás az alapképzési szakoknál történt, mintegy 6%-kal több az első helyes jelentkezések száma az előző évhez képest. Az alapszakok közül az óvodapedagógus alapképzési szak a legnépszerűbb, 251-en jelölték meg első helyen. A második legnépszerűbb a gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak, ami növekedést mutat 171 fővel. Továbbra is keresett a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak (133 fő), itt is emelkedés tapasztalható, ahogyan a programtervező informatikus alapképzési szaknál is (107 fő). Mintegy 15%-os növekedést mutatnak a mérnökképzések jelentkezési mutatói, ezen belül csaknem megháromszorozódott a járműmérnöki szakra történt jelentkezések száma, és másfélszeres a jelentkezés a repülőmérnöki alapképzési szakra is – tájékoztatott Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A tanári mesterképzésekre is többen jelentkeztek az idén, itt a közgazdásztanár és az angol nyelv és kultúra tanára szakok emelhetők ki. Az idei összesített számadatok alapján a legnépszerűbb képzési terület továbbra is a pedagógusképzés, mintegy 43%-kal. 13%-on állnak a gazdaságtudományok, és 12%-os eredményt mutat fel a műszaki képzés.

Számok, adatok

Kiemelkedően szerepelt a szlavisztika alapszak ukrán szakiránya is (28 jelentkezővel), tovább tudta növelni a létszámot, és nagyon jól indul az idei újdonság is, az edző alapszak: 45-en adták be első helyen a jelentkezését. Osztatlan tanári szakokat szakpáros képzésben csak nappali munkarendben hirdetett az idén az egyetem, ezek közül a legtöbben a testnevelő tanár – történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakpárra jelentkeztek mintegy 21-en.

KM
hirdetés