Nyelv nélkül nincs oklevél

Nincs nyelvvizsgája, ezért nem kaphat diplomát a Debreceni Egyetem 1075 idén végzett hallgatója.

Ez az összesen 4424 záróvizsgát tett egyetemistának és főiskolásnak mintegy 24 százaléka, ami az elmúlt évhez viszonyítva kiugróan magas arány – mutatott rá Joó Ferenc oktatási rektorhelyettes.

Aggasztó a helyzet – ebből a szempontból – az egészségügyi főiskolai karon, ahol 820 hallgató záróvizsgázott, ám csak 459-en öltöztek ünneplőbe a diplomaosztóra, mert a végzettek több mint 40 százaléka nem szerezte meg a nyelvvizsgát.

A műszaki főiskolai karon mintegy 33 százalék azoknak az aránya, akik hiányos nyelvismeretük miatt nem kaphatnak oklevelet, ám ezúttal meglepő módon a jogászok és közgazdászok sem büszkélkedhetnek az átlagosnál sokkal jobb teljesítménnyel: a 200 végzett jogászból 18, a 207 közgazdászból 48 hallgatónak kell még nyelvleckéket venni ahhoz, hogy kézhez kaphassa oklevelét. – Egyedül a népegészségügyi karon teljesítette mind a 46 hallgató a feltételeket, minden más karon voltak hiányosságok – tudtuk meg.

Bár az egyetem számos nyelvtanfolyamot indít viszonylag kedvező áron, a tapasztalatok alapján úgy tűnik, aki középiskolában nem szerzi meg, az a felsőfokú tanulmányok mellett nehezebben jut el az államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványig.
hirdetés