Helyi közélet

2016.03.14. 17:45

Nagy volt az érdeklődés Gyuri bácsi előadásán Kisvárdán

Kisvárda - Napi 2,5 – 3 liter nem cukrozott folyadékkal pótolhatjuk csak, amit izzadáskor veszítünk főleg betegségünk idején.

Kisvárda - Napi 2,5 – 3 liter nem cukrozott folyadékkal pótolhatjuk csak, amit izzadáskor veszítünk főleg betegségünk idején.

Gyuri bácsi folyamatosan tart előadásokat országszerte, hogy minél több emberrel megoszthassa tudását a gyógynövények csodás tulajdonságairól. A nagy érdeklődés miatt a Várszínház és Művészetek Háza színháztermében, március 10–én a kora esti órákban, tartotta meg előadását a „füves ember”, úgy hogy még a lépcsőkön is ültek a zsúfolásig megtelt színházteremben. Sokan már csak a folyosón hallgathatták meg a közel két órás előadást. Nem ült le az oda készített székre az asztal mellett, hanem állva szólt a jelenlevő hallgatóságához. Rendezvényen résztvevők nem csak hallgatták, hanem végig jegyzetelték a népi gyógyító tanácsait. Az előadás előtt, közben és a végén folyamatos volt a Gyuri bácsi teáinak, készítményeinek árusítása. De többen kértek személyes tanácsadást, személyre szabottan Gyuri bácsitól.

Április 15–én lesz 88 éves

Egy egészségtől kicsattanó ember lépett a mikrofon elé, aki miközben beszélt, elárulta, hogy 88 éves. Gyuri bácsi 1928.április 15–én született Miskolcon. Azt szokták mondani: „A jó bornak nem kell cégér!", ezt láttuk is rajta, de a titkokat csak ezután tudtuk meg. Célja az, hogy közkinccsé tegye ezt a rég elfeledett tudást, melynek az egyik leghivatottabb őrzője a bükkszentkereszti füves ember, a 88 éves Gyuri bácsi.

–A mai világban, amikor az ember nagymértékben elfordult a természettől, –kezdte beszélgetésünket a „füves ember”– épp ideje, hogy még az utolsó pillanatban megragadjuk azt a kezünkből lassan kicsúszó tudást, melyet az emberiség hosszú fejlődéstörténete alatt felhalmozott. Már alig vannak köztünk olyanok, akik emlékeznek még a szüleik, nagyszüleik bölcsességére, arra, hogy minden családban tudtak valami praktikát a léz csillapítására, a köhögésre, a gyomorrontásra. Megfázáskor –mint a mostani időjárásban is– még több folyadékot kell innunk, mint egyébként.

Napi 2,5 – 3 liter nem cukrozott folyadékkal pótolhatjuk csak, amit izzadáskor veszítünk főleg betegségünk idején. Erre kiválóan alkalmasak a gyógyteák: napi három csésze bodza, hársfa, menta, kakukkfű vagy zsálya teák a nap folyamán elkortyolgatva csökkentik a különböző tüneteket, a lázat, a torokfájást, köhögést. Segítenek feloldani a légutakra tapadt váladékot, köptető hatásúak. Én magam is és a családom minden tagja reggel elkészíti magának a két–három liter napi folyadékát, s azt iszogatjuk napközben. Közben nyomon követhető, hogy mennyit fogyasztottunk. Ha délelőtt keveset iszunk, akkor délután bepótoljuk a hiányzó mennyiséget.

150 féle gyógynövény ismerete

Majd szólt az anyagcsere–folyamatokról, a szív– és érrendszer, teáiról, gyógynövényeiről előadásában a bükki füves ember.

A közismert bükki füves–ember, Szabó Gyuri bácsi, aki régi családi hagyományt követve sok évtizede készíti egyedülálló gyógyteáit, a növényekkel való gyógyítás tudományát, a gyógynövények titkait osztja meg hallgatóival. Ma már több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra adnak enyhülést, köztük a cukorbetegségre is. Gyuri bácsi a füves ember, azt szereti leginkább, ha népi gyógyítónak nevezik, hiszen a népgyógyászat ősi hagyomány. Évezredek alatt tapasztalták ki, hogy melyik növény mire való, melyik rendelkezik gyógyító hatással, hogyan kell alkalmazni. Ez a tudás nem veszhet kárba, mint ahogy Gyuri bácsiéknál sem.

Ő ezt a nagymamájától, a falu mindentudó javasasszonyától már 6 éves kora óta kezdte átvenni, és adja tovább Zsuzsa lányának, hogy majd ő vigye tovább az örökséget. Bükkszentkereszten él, és úgy ismeri a gyógynövényeket, mint ahogy ma már kevesen. A környező hegyeket, erdőket járva keresi a gyógynövényeket, gyűjti a gyógyító füveket.

A népi gyógyítás művelőjeként elért sikereinek köszönhetően 2013 szeptemberében a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a díjazott „évezredes népi gyógyászatunk” nevében – Marcalik Ernővel együtt – ő vehette át a Magyar Örökség díjat. Szintén ebben az évben kapta meg Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől – a miniszter saját felterjesztése alapján – a Fleischmann Rudolf–díjat, az elismerés indoklása a következő volt: „a népi gyógyítás hagyományainak megőrzése, a gyógynövények gyógyhatásának, egészségmegtartó erejének széles körben történő megismertetése területén végzett több évtizedes példaértékű munkája elismeréseként”.

Gyuri bácsi járja az országot, s folyamatosan tart előadásokat –általában hetente kettőt– országszerte, hogy minél több emberrel megoszthassa tudását a gyógynövények csodás tulajdonságairól. Márciusban még Szavason, Kunszentmiklóson, Miskolcon, Mezőberényben. Áprilisban Pécsen, Szerencsen, Budapesten a Stefánia Palotában és Derecskén osztja meg ismereteit, élettapasztalatait hallgatóságával.

 

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában